Leminősítené a magyar ombudsmant egy nemzetközi szervezet

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 4.

Belpol

Kozma Ákos nem foglalkozott megfelelően számos emberi jogi problémával, politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz.

Az alapvető jogok biztosa nemzeti emberi jogi intézményi “A” státuszának elvételét javasolja az ombudsman külföldi kollégáiból álló Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének Akkreditációs Albizottsága - írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

Az ombudsmani hivatalt Magyarországon jelenleg Kozma Ákos viszi.

Az albizottság jelentése szerint többek között az indokolja a magyar ombudsman leminősítését “B” státuszúra, hogy nem foglalkozott megfelelően számos emberi jogi problémával, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, az LMBTI embereket, a menekülteket és a migránsokat érintő jogsértéseket, és bizonyos, politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz. Mindez az ombudsman függetlenségének a hiányát is mutatja.

A “B” státusz azt jelentené, hogy a magyar ombudsmannak nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a Világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában.

A jelentés szerint az ombudsman az Albizottság első 2022-es üléséig még megtartja “A” státuszát, és addig lesz még lehetősége arra, hogy demonstrálja függetlenségét - áll a Helsinki Bizottság közleményében.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk