Állami tulajdonba kerültek Leisztinger Tamás bányái

Leszünk a szén országa

Belpol

A Fidesz-kormány az év végén nemcsak távközlési szolgáltatóból, hanem szénbányából is bevásároltatott az állammal. Leisztinger Tamás cégének, az Ormosszén Zrt. bekebelezésével immár rendelkezésére áll a településeknek osztogatott, gyenge minőségű borsodi barnakőszén. A felhasználók egészsége másodlagos.

Ózd fideszes országgyűlési képviselője, Riz Gábor már a múlt nyáron az Ormosszén Szénkitermelő és Kereskedelmi Zrt. felsőnyárádi bányájában járt-kelt – aztán szeptemberben energetikai ellátási miniszteri biztossá nevezték ki, novemberben pedig bejelentette a barnakőszénprogram indítását.

A cégnyilvántartás szerint de­cember 8-tól a magyar állam kezébe került a borsodi szénmedence barnakőszén/lignit vagyonát kitermelő Ormosszén Zrt. A miskolci székhelyű társaság (volt) többségi tulajdonosa, Leisztinger Tamás 99,4 milliárdos vagyonával a Forbes magazin leggazdagabb magyarokat tartalmazó listájának 16. helyén szerepelt az év elején.

Akkortól a magyar állam képviseletében a Belügyminisztérium fennhatósága alá tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gyakorolja a tulajdonosi jogokat az Ormosszénben. A december 6-án kelt új alapító okiratot Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, az OKF főigazgatója látta el kézjegyével. Az állami felvásárlással megszüntették az Ormosszén sajókeresztúri telephelyét, az ügyvezető Huszti Bélát viszont a székében hagyták.

A vételárat nem sikerült megtudnunk egyik érdekelttől sem. Leisztinger Tamás titkárságától azt a választ kaptuk, hogy a szerződést titoktartási kötelezettség mellett kötötték. Az elmúlt hetekben sem a minisztérium, sem az Ormosszén, sem a sajókeresztúri polgármester nem reagált érdeklődésünkre – utóbbit azért kerestük, mert egy önkormányzati cégén keresztül Sajókeresztúr is társtulajdonosa volt a zrt.-nek.

Az Ormosszén 2021-es beszámolója alapján milliárdos összeget fizethettek Leisztinger bányacégéért. Két éve eszközeinek értékét 1,3 milliárd forinton tartották nyilván, a cégnek 300 milliós tartozása volt, saját tőkéje majdnem elérte az 1 milliárd forintot. A 2021-es árbevétel 700 milliót forint volt, ami 61 millió forintos nyereséget hozott.

Honlapja szerint a cég a legfontosabb feladatának a lakossági szénellátás folyamatos biztosítását tekinti. Ehhez évente átlagosan 51 600 tonna barnaszenet hoz a felszínre külfejtéses technológiával, de tervezi a mélyműveléses technológia alkalmazását is. Az 1998-ban alapított cég székhelye Miskolc, a kitermelést Kazincbarcika és Ózd vonzáskörzetében folytatja. Külszíni barnakőszénbányája, osztályozó-csomagoló bázisa Felsőnyárádon található, de vannak telephelyei a szomszédos bányásztelepüléseken is (Szuhakálló, Vadna, Izsófalva, Sajókaza). Felsőnyárádon a 20. században sok családnak biztosította megélhetését a bánya – egészen 2000 márciusáig, amikor az első Orbán-kormány idején bezárták a feketevölgyi bányaüzemet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.