Leváltják a vízügyest, aki az akkugyárról szóló kritikus szakvéleményt aláírta

  • narancs.hu
  • 2023. március 23.

Belpol

Pintér Sándor felmenti Kincses Dánielt, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét.

Egyelőre nem válaszolt a 24.hu kérdésére a Belügyminisztérium, így nincs magyarázat arra, miért menti fel Pintér Sándor, a vízügyet is felügyelő belügyminiszter Kincses Dánielt a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) vezetői tisztségéből.

A TIVIZIG februárban készítette el a kínai CATL leendő debreceni akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyeztetési eljárásához szükséges hatósági szakvéleményét. A dokumentum nem kapott nyilvánosságot, de a környezethasználati eljárásban ügyfélként részt vevő civil szervezetek képviselői láthatták. Így végül is kiderült, mi áll benne.

Többek között az, hogy a kínai cég úgy kért környezethasználati engedélyt, hogy a beadványában nem adta meg, mennyi vizet fog fogyasztani évente a gyár, csak annyit, naponta 3400 és 6200 köbméter közötti értéket, és nem tért ki arra, mi az eltérés oka, és milyen esetben fogy több víz. A gyártósort hűteni fogják, a vízpára egy 27 méter magas hűtőtornyon távozik. A szakvélemény szerint ennek az „oldószerrel is szennyeződő vízpárának” a mikroklimatikai hatása a környékre nem elhanyagolható, télen „ipari hóesést” is generálhat. Bár szó volt arról, hogy ez az üzem is használhatna „szürke vizet”, vagyis tisztított szennyvizet, de „ilyen irányú tervezési folyamatot egyik gyár esetében sem” tapasztalt a TIVIZIG az ipari parkban, pedig az akkugyártó cégnek is érdemes lenne átgondolnia ezt, a hűtéstechnológia miatt. A hatósági szakvélemény arról is szól, a CATL dokumentációjában a kockázatelemzés nem tartalmazza „a gyárban bekövetkezett balesetek hatását a szomszédos érzékeny üzemekre, kiemelt létesítményekre”.

A vízügyi igazgatóság azt is leírta, Debrecen iparosítása így, ahogy zajlik, túlterhelheti a város ivóvízbázisát.

A TIVIZIG szakvéleményét Kincses Dániel írta alá.  

Az érintett a napokban értesült arról, hogy felmentik. Váratlan számára ez a hír, de írásban még nem kapott értesítést, és nem is nyilatkozott a részletekről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk