Lezárják a Parlamentet a státusztörvény szavazásakor

  • narancs.hu
  • 2023. június 13.

Belpol

Pénteken se vendég, se turista nem léphet be az Országházba, akkor sem, ha van napi belépője.

Speciális szabályokat vezetnek be a Parlament épületében pénteken, amikor a kormány indítványára beiktatott rendkívüli ülésen a képviselők a pedagógus életpályamodellről szóló törvényjavaslatot, vagyis a státusztörvényt tárgyalják. A Kossuth téren egész hétre területfoglalási engedélyt kértek a szakszervezetek, így pénteken is kinn lesznek a téren. A speciális szabályokról kedden ment ki körlevél a képviselőknek, tudta meg a hvg.hu.

A körlevél szerint “június 16-án az Országház-látogatás szünetel” továbbá “az Országházba és a Szabad György Irodaházba napi beléptetési engedélyt nem lehet leadni, illetve az előzetesen leadottak erre a napra nem érvényesek”. Vagyis aznap nem engedik be sem a turistákat, sem a parlamenti pártok vendégeit, és nem érvényesek a korábban kiadott napi belépők sem - utóbbi akár azt is jelentheti, hogy a sajtó képviselőit is kizárják.

Az intézkedés talán annak kívánja elejét venni, hogy a státusztörvény tárgyalását illetéktelen személyek megzavarják akár turistaként vagy a frakciók vendégeiként beszivárogva. Kövér László fideszes házelnök tavaly decemberben szabott ki büntetést az LMP-frakció tagjaira amiatt, hogy beengedték az ülésterembe a Tanítanék Mozgalom aktivistáit, akik a pólójuk hátára írt betűkből a „tanítanék” szót rakták ki. A házelnök emiatt fél évre megvonta a frakció beléptetési jogát – ez éppen lejárna péntekig.

A váratlan és szokatlan intézkedésről a közösségi médiában posztolt a DK-s Barkóczi Balázs is és a pérbeszédes Szabó Tímea is. Mindketten felháborítónak tartották a lépést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Nyereséges évet zárt a Penny

  • narancs.hu

A "szolidan vásárlók boltja" több mint négymilliárdos nyereséget könyvelhetett el, míg több üzletlánc is veszteséggel zárta a tavalyi évet.