Lezárták a tompai határátkelőt a menekültek miatt
szerbia-tompa-migrans.jpeg

Lezárták a tompai határátkelőt a menekültek miatt

  • narancs.hu
  • 2020. február 6.

Belpol

Többszáz fős menet indult el Szerbiában a magyar határ felé.

A tömeg tagjai a határhoz érve leültek, és virágokkal az ölükben várják, hogy a magyar fél megnyissa a határt. A tömeg kifejezetten békés, a tömeg azt szeretné elérni, hogy a hatóságok engedjék meg, hogy Magyarországon keresztül Nyugat-Európába mehessenek.

Az MTI 4-500, a hvg.hu 2-300 emberre becsüli a menekültek létszámát. A tömegben sok a gyerek és a nő is. A csoport tagjai leültek a határátkelő elé, a határkerítés magyar oldalán pedig rendőrök sorakoznak.

"A gyerekeink jobbat érdemelnek", "hadd menjünk át békében", "menekültek vagyunk, nem bűnözők" feliratú táblákkal vonultak a határhoz a menekültek. A tüntetés egy zárt Facebook-csoportban szerveződött.

A menekültek azt mondják, addig nem mennek el a határátkelőtől, amíg át nem engedik őket. Többen takarókkal készültek, lehet hogy az éjszakát is az átkelőnél töltik az emberek. A szerb rendőrök sem avatkoznak közbe, az embereket beengedik az átkelő szerb oldalára.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.