Lezárult a nemzeti konzultáció

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 5.

Belpol

Dömötör Csaba szerint az eredményre most nagy szükség van, hiszen „nyakunkon a második hullám”.

Lezárult a nemzeti konzultáció, a kérdőiveket 1 millió 793 ezren töltötték ki - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton.

Az államtitkár szerint minden egyes vélemény „erősíti a koronavírus-járvány elleni összefogást”, továbbá hozzátette, hogy a mostani konzultáció volt eddig a második legnépszerűbb a kitöltők száma alapján. Összesen 1 millió 793 ezren küldték vissza a kérdőíveket, amelyeknek feldolgozása már zajlik, és szeptemberben lehetnek meg az eredmények.

"Erre nagy szükség lesz, mert nyakunkon a második hullám. Elhúzódó küzdelemre kell berendezkednünk a vírus ellen, és jó, ha tudjuk, hogy melyek a legfontosabb egyetértési pontok a magyarok között" - fogalmazott Dömötör.

Miért csak konzultálunk?

Dübörög a nemzeti konzultáció. Olyannyira, hogy lezárásának határidejét e hónap végéig meghosszabbították. Volt már sokféle 2010 óta: a nyugdíjról, a nyugtalanító Brüsszelről és Sorosról, a bevándorlásról és a terrorizmusról, az alkotmányról, a családok védelméről, s érdeklődtek tőlünk szociális és gazdasági kérdésekről is. Mostanra mindenhez is értünk, jelenleg a járványügyhöz a legjobban.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.