A Kecskeméti Törvényszék összes büntetőbírójának különös bejelentése

Ma elfogult, holnap nem

Belpol

Felülvizsgálati indítványt terjesztett fel a Kúriához Bárándy Gergely ügyvéd a Kecskeméti Törvényszékkel szemben. A másodfokon eljáró bíróság összes büntető szakban lévő bírája elfogultságot jelentett be abban az ügyben, amelynek vádlottja az első fokon elmarasztalt gyulai fideszes polgármester. Amikor viszont ugyanez a politikus volt a felperes, aggály nélkül ítélkeztek.

Az elmúlt években e lapban többször beszámoltunk arról az ellentétről, amely Gyula 2010 óta regnáló fideszes polgármestere, Görgényi Ernő és egykori, ugyancsak kormánypárti helyettese, a 2010 és 2014 között alpolgármester, utóbb pedig tanácsnokként és gazdasági bizottsági elnökként tevékenykedő Galbács Mihály között alakult ki. Galbács 2018-ig a Fidesz–KDNP színeiben politizált.

Galbács 2019-ben 23 oldalas összefoglalót juttatott el Orbán Viktor miniszterelnöknek és pártelnöknek, Kövér László házelnöknek, az országos választmány vezetőjének, Kubatov Gábor pártigazgatónak, valamint a Fidesz–MPSZ etikai bizottságának. (Galbács a 2019. októberi helyhatósági választáson már a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben indult el és jutott be a képviselő-testületbe.) Ebben a gyulai fideszes vezetők és egy jól körülhatárolt helyi vállalkozói kör különleges kapcsolatáról írt, egyebek közt arról, hogy Gyulán a közbeszerzések irányítottak, ezért aztán hálából „visszaosztások” vannak; a Gyulán terjengő értesüléseket idézve megírta azt is, hogy emiatt a polgármestert sokan csak „10 százalékosnak” nevezik. Görgényi Ernő mindezek miatt rágalmazásért feljelentést tett, majd magánvádas büntetőeljárást kezdeményezett, amelyet a Békéscsabai Járásbíróságon hosszas bizonyítási eljárás után megnyert. Legfontosabb kijelentéseit Galbács nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, ezért három rendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt 2021. június 24-én első fokon bűnösnek mondta ki őt a járásbíróság. Megjegyzendő, hogy Galbácsot a bíróság csupán próbára bocsátotta.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk