Ma van az eltűnt gyerekek világnapja

  • narancs.hu
  • 2018. május 25.

Belpol

Tavaly csaknem húszezer bejelentés volt Magyarországon.

Több mint 19 ezer kiskorú eltűnését regisztrálták Magyarországon 2017-ben, akiknek jó része gyermekotthonból szökött meg – mondta az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódva Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában. A szakértő szerint a családból kiemeléssel a gyermekek másodlagos traumát élnek meg, így az első egy-két napban gyakran elszöknek a gyermekotthonokból. Az MTI szemléje szerint Gyurkó arról is beszélt, hogy fontos az elhelyezésnél, hogy a kiskorúak az új környezetben találkozzanak egy olyan emberrel, aki megérkezésüktől kezdve segít nekik a kialakult nehéz helyzetben. Ám hozzátette, mivel a szakemberek folyamatosan cserélődnek, a tartósan gyerekotthonokban élők körében ez is gyakran oka a szökéseknek.

Incze Zsuzsa, a Csellengők alapítója szerint probléma az is, hogy egy két hónapos tanfolyam elvégzése után szinte bárki lehet nevelőszülő, akiktől szintén rengeteg gyerek – főleg lány – szökik meg.

A témáról bővebben itt olvashatnak, az Incze Zsuzsával készült korábbi interjúnkat pedig itt találják.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?