Magyar Péter: Orbán Viktor nem engedte Völner Pál leváltását a Schadl-ügy előtt

  • narancs.hu
  • 2024. február 12.

Belpol

A NER-ből frissen kilépett férfi mára is tartogatott egy erős állítást a kormány működéséről.

„Az akkori igazságügyi miniszter jóval a Schadl-ügy kirobbanása előtt kezdeményezte Völner Pál államtitkár leváltását. A miniszterelnök ehhez nem járult hozzá, így Völner a helyén maradhatott”

írja Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Facebookon.

Ezek szerint tényleg van még pár izgalmas apróság a tarsolyában a Varga Judit exférjeként és NER-lovagként is ismertté vált Magyar Péternek, aki Varga és Novák Katalin bukása után előbb Facebook-posztban, majd hosszú interjúban is elmagyarázta, kilép a NER-ből, mert nem képes közösséget vállalni olyan rendszerrel, amiben az ország jelentős részét egyetlen család birtokolja.

A Schadl–Völner-ügy vádirata szerint hogy Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völnerrel, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Ezért cserébe az államtitkár vállalta, hogy befolyásával Schadl kérisére intéz el különféle ügyeket, többek közt a sok pénzzel járó végrehajtói kinevezéseket. Schadl Völner lefizetését abból a pénzből fizette, amiket az általa végrehajtói pozícióba segített emberektől kapott. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint. Hétből hat végrehajtó a bíróságon is elismerte, hogy ez így történt, és Schadl György pénzért cserébe segítette őket pozíciókhoz.

A történetben egyébként többször is felbukkant az akkor még igazságügyi miniszterként dolgozott Varga Judit neve is. A vád szerint Schadl György javaslatai alapján Völner jelezte az illetékes főosztálynak a minisztériumban, hogy kiket kellene végrehajtónak kinevezni. Az exállamtitkár eléggé ragaszkodik ahhoz, hogy a bíróság tanúként hallgassa meg a volt igazságügyi minisztert a perben, mert Völner szerint sms-ek is igazolják, hogy Varga „a végrehajtói ügyeket szoros figyelem alatt tartotta”, és „a miniszter asszony szorosan kézben tartotta a minisztériumi dolgokat, mindig nyomon követte a pályázati kiírások menetét, eredményét”.

Hármas találkozó is volt Schadl, Völner és Varga között. Az nyomozati iratokban az áll, Schadl megijedt attól, hogy egy másik végrehajtó esetleg áskálódhat ellene, bejelentkezett Völnernél, szerezzen neki időpontot a miniszternél. Az államtitkár azt felelte, megpróbálja lefixálni a dolgot. 2021. július 12-én Schadl és Völner pedig meg is ejtette a találkozót az akkori igazságügyi miniszterrel. Varga úgy magyarázta, hogy neki miniszterként kötelessége a hivatásrendek vezetőivel találkozni, de ő maga egy-két ilyenre emlékezett Schadllel.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk