Magyar Péter: Tiborcz miatt nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez?

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 12.

Belpol

A Tisza Párt elnöke arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy veje szabadlábon tartása miatt nem csatlakozunk-e az uniós hatósághoz. 

„Miniszterelnök úr, Igazak azok az értesülések, hogy a saját veje, Tiborcz István szabadlábon tartása miatt nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez?” – kérdezte Magyar Péter a Facebookon

A Tisza Párt elnöke szerint a magyarok 68 százaléka (a Fidesz szavazók jelentős többsége is) elvárja a kormánytól, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. „Most, hogy a korrupció ellenes harc keretében már szinte minden uniós tagállam csatlakozott az uniós nyomozószervhez, a Fidesznek és családi érintettség okán Orbán Viktornak is színt kell vallania, miért akadályozza Magyarország csatlakozását”. 

Magyar Péter több kérdést is feltett a már említetten túl Orbánnak. Mint kérdezte, 

  • „Hogy lehet az, hogy Tiborcz István 10 év alatt mintegy 500 milliárdos vagyont harácsolt össze kormányzati és uniós források felhasználásával?
  • Az önök ipari méretű korrupciója miatt felfüggesztett uniós források hiányában az egészségügyben és a közlekedésben minden fejlesztést le kellett állítani. Önnek tényleg fontosabb a családja további gazdagodása, mint a magyar emberek egészsége és biztonságos közlekedése?” 

– kérdezte. 

Azt is közölte, hogy állítása szerint Magyarországon konzervatív becslések szerint 3-5000 milliárd forint tűnik el a költségvetésből (jelentős részben uniós forrás) a korrupciónak, a túlárazott közbeszerzéseknek és a felesleges beruházásoknak „köszönhetően”.

Mint ismert, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) 35 közbeszerzést vizsgáló, 2018-ban napvilágot látott jelentése csalás és szervezett bűnözés gyanúját vetette fel azon körülmények miatt, ahogyan számos önkormányzat az akkor Tiborcz Istvánhoz (Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez) köthető Elios Innovatív Zrt.-vel szerződött uniós támogatásból megvalósuló közvilágítás modernizálására. Bár az ügyészség elrendelt nyomozást az ügyben, néhány hónap alatt a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányára hivatkozva lezárta azt. 

Az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy vonja meg a magyar államtól a körülbelül 13 milliárd forintnak megfelelő támogatást. Végül a kormány nem tudta meggyőzni az EB-t, hogy az Elios-beruházások szabályszerűek voltak, ezért a szóban forgó összeget végül a magyar állam állta. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A halál sava-borsa

Az űrből jött szörnyek műfajában máig verhetetlenek a banánfejű xenomorfok: savas vérükkel, páratlan ellenálló képességükkel, vérszomjukkal egyszerre keltenek rémületet és csodálatot.

Lépések a vonalon

  • - turcsányi -

A labdarúgásban, segítse immár a legkorszerűbb űrtechnika, ritkák az egyértelmű dolgok, kivált abban a tekintetben, hogy ki a jobb.

Kicsi a világ

  • Kiss Annamária

A játszók melegítenek az öltöző és tornaterem kombinációjából kialakított díszletben. Térdhajlításokat végeznek, szökdécselnek, aztán beállnak a starthoz, eldördül a pisztoly, kezdődik az előadás.

Fájjon Bicskéig

A magyar állam egyre mélyülő diszfunkcionalitása, az 1990 óta nem tapasztalt nemzetközi térvesztés idején Orbán Viktor a hétvégi fideszes dzsemborin azt találta mondani, hogy már nem elég gyurcsányozni, hanem a szakpolitikai vitákat is meg kell nyerni.