Keresik a helyüket az önkormányzati választáson győztes ellenzékiek Magyar Péterék körül

„Miféle pártközpontok?”

Belpol

Várakozás, kilépések, civilségre eszmélés: főleg ezek segíthetnek a felszínen maradásban az országosan már alig, az önkormányzatokban viszont komoly pozíciókhoz jutott Tiszán kívüli ellenzéknek.

A június 9-i önkormányzati választás után egy sor településen ellenzéki polgármester lett a győztes. Sikerüket azonban beárnyékolja, hogy pártjaik az előzetes várakozásokhoz képest igen gyengén szerepeltek. Több településen is főleg a Fidesz elleni állásfoglalásként szavaztak be önkormányzatokba és városvezetői pozíciókba ellenzéki indulókat – csakhogy az országos trend alapján jól láthatóan Magyar Péter néhány hónapja létező Tisza Pártjára van erős ellenzéki választói igény. A Magyar által csak „óellenzéknek” hívott pártokat a mértékadónak tekintett Medián közvélemény-kutató legutóbbi felmérése szerint lényegében elengedte a potenciális szavazóbázis.

Egy közvélemény-kutatási adatsor persze mindig pillanatkép, ám 2024 őszén a helyzet az, hogy a következő öt évben olyan politikusok ülnek a Fidesz ellenzékeként számos önkormányzatban, akiknek a pártjai alacsony, vagy gyakorlatilag nem látható társadalmi támogatottsággal rendelkeznek. Ezeknek a politikusoknak ki kell találni valamit ahhoz, hogy a felszínen maradjanak akkor is, ha a teljes hátországukat elmossa a Tisza. A legerősebb ellenzéki párt mindeközben csak a Fővárosi Közgyűlésben lesz jelen formálisan is, hiszen egyedül Budapesten állított listát.

A Tisza Pártnál pedig hamarosan arról kell dönteni, hogy kiket vállalnak be. A párt ugyanis egyelőre nagyon erős a lelkesedő tömegek utcára szólításában – ami nem kis dolog –, viszont a pártépítés, főleg települési szinten, egészen más műfaj. (E dilemmáról bővebben lásd: Átsorolás, Magyar Narancs, 2024. július 4.) A júniusi választások előtt a Tisza az utolsó pillanatban lépett vissza a megyei listák állításától (kivéve Budapestet) arra hivatkozva, hogy nem tudták elég alaposan átvilágítani a jelentkezőket ilyen rövid idő alatt. Valószínűleg ennek tudható be az is, hogy csak lapzártánk idején, azaz több mint három hónap múltán lett nyilvános az is, hogy ki az a tíz fő, akik a Fővárosi Közgyűlésben a Tisza-frakciót alkotják októbertől.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk