Magyarázkodik az Akadémia: nem gyávaságból nem lehet Marxról konferenciázni, hanem...

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. okt. 11., 10:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Gyors egymásutánban ez már a második alkalom, hogy az MTA meghunyászkodik.

Ahogy arról mi is írtunk, nemrég két előadást nem engedélyezett a Magyar Tudományos Akadémia, magyarul politikai okok miatt cenzúráztak.

Most sem a tudományos eredmények révén került a hírekbe a szebb napokat is látott intézmény, hanem azért, mert folytatták a kormánytól való félelmükben megkezdett cenzúrázási gyakorlatot; mint kiderült, most épp egy Marx-konferenciát halaszt el az akadémia, pontosabban az MTA egyik osztálya.

false

A hvg.hu közzétette Zsoldos Attila, a konferenciát elhalasztó osztály vezetőjének válaszát, melyben Zsoldos megmagyarázza, hogy nem gyávaságból nem lehet Marxról konferenciázni, hanem egy nagyon is racionális döntés született.

Zsoldos szerint bár ők úgy gondolták, 2018-ban már lehet Marx személyéről és munkásságáról tudományosan értekezni. ám azóta, hogy a kormány kinyilvánította, elvonja a kutatóhálózatok finanszírozását az MTA-tól, jobbnak látták, ha ezekben az érzékeny időkben nem hozakodnak elő Marx Károllyal.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. okt. 11., 10:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  szegedi789
  2018. október 11., csütörtök 21:22
  Érzékeny idők... Finoman szólva is. Ha bizonyos tárgyat nem lehet kutatni, nem lehet róla előadni, sőt bizonyos szavakat, fogalmakat és neveket nem lehet még egy kurta címben se szerepeltetni, az nem a mi piciny kormányocskánk piciny urának finom kis lelkivilágát sérti meg első körben, persze manapság fontos szempont!, hanem a kutatás szabadságát, tudomány autonómiáját, világnézeti szabadságot, véleményszabadságot meg ilyen piszlicsáré dolgok garmadáját hágja meg, hágja át. Pl. az MTA. Ki más ?
  Hát ez a kommunikésön egy zsoldos munkára sikeredett...
 2. 8
  szegedi789
  2018. október 11., csütörtök 21:14
  4
  Grat. timur lenknek, a lóóógikájának kacskaringós útján haladva, ne tessenek pl. II. világháborút megkutatni, mert akkor önök nácik. Pont.
  Bravó, taps, pezsgő !
 3. 7
  tiszapolgári
  2018. október 11., csütörtök 19:56
  Marxszal franciázni.
 4. 6
  csulla
  2018. október 11., csütörtök 18:59
  Régen rossz,ha egy "tanult" emberekből álló "tömb" meg hátrál a hatalomtól!Azt hívják diktatúrának!
 5. 5
  rworse
  2018. október 11., csütörtök 17:12
  TumorLenk megint beugrott a nagybőgőbe.

 6. 4
  TamerLink
  2018. október 11., csütörtök 14:37
  Nem volt elég negyven év Marxból?
 7. 3
  rworse
  2018. október 11., csütörtök 14:07
  Óvatosság nem gyávaság. Jobb félni, mint megijedni. Széllel szemben nem lehet hugyozni. Csak a vak ló megy fejjel a falnak. Majd egy megfelelőbb időben, megfelelőbb helyen. Nem érett meg még rá a helyzet. Most nem időszerű. Ugye megértik? Ez nem gyávaság, ez racionalitás. Ezekben az érzékeny időkben.

  No igen, a legérzékenyebb idők mindig a legérzéketlenebb idők.
 8. 2
  2018. október 11., csütörtök 13:45
  Úgy látszik az MTA nem nyilvánít véleményt sok fontos kérdésben pedig ki más tudná jobban mint ők,hogy a Homo sapiens sapiens fegyvere az ész a tudás a világ ismerete!!!
 9. 1
  naki
  2018. október 11., csütörtök 10:58
  Kár, hogy az illetékes tanult kollégák berezelnek a fölkapaszkodott, szotyolaköpködő alcsúti aggebtől. Ha így folytatódik, ha ez egy tendencia, a Széchenyi alapította Magyar Tudományos Akadémia lassan nem lesz comme il faut Európában. Lesz helyette 'futbal-akadémia', 'birkozo-akadémia', talán még szotyola-akadémia is.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

Kultúra