Magyarországon tárgyalnak a Dunaferr iránt érdeklődő ukrán vállalat képviselői

  • narancs.hu
  • 2023. február 3.

Belpol

A város jobbikos polgármestere úgy tudja, a kormány inkább egy londoni székhelyű cég felvásárlási szándékát támogatja.

A világ egyik legjelentősebb acélipari szereplőjének, a Metinvest Holdingnak a képviselői a Dunaferr felvásárlása iránt érdeklődnek, és Budapesten tárgyalnak róla a Népszava értesülései szerint.

A lap úgy tudja, hogy az ukrán vállalat fúziókért és felvásárlásokért felelős vezetője, Jevgenij Selekov, és a vállalat nemzetközi kapcsolatainak irányítója, Andrij Kril Fábián Gergellyel, a gazdaságfejlesztési tárca iparpolitikáért felelős államtitkárával is találkozott. Bár a minisztérium nem reagált a Népszava tárgyalásokról szóló kérdéseire.

Ukrajna legnagyobb, 2021-es adatok szerint a világ 42. legnagyobb acélipari cégeként a Metinvestnek a régión kívül olasz, spanyol, holland érdekeltségei is vannak. A vállalat a bányászattól a szén- és ércfeldolgozás folyamatáig a teljes vertikumban érdekelt, félkész és késztermékei számos ország piacán elérhetők.

Január óta lehet már tudni, hogy a Metinvest Holding érdeklődik a Dunaferr iránt, ezt ugyanis levélben jelezték Orbán Viktornak. Az is ismert, hogy a londoni székhelyű Liberty Steelt is érdekelheti a felvásárlás lehetősége.

Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere úgy tudja, hogy a kormány inkább a londoni cég felé mutat nyitottságot.

A dunaújvárosi cég évek óta a megszűnés szélén áll, december 15-én elrendelték a felszámolását.

A Dunaferr négyezer embert foglalkoztat, a leányvállalatainál további 1500-an dolgoznak.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a következő hat hónapban az állam kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, ami összesen 16 milliárd forinttal fogja megterhelni a költségvetést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk