Majd a DK kideríti, ki felel az olajszennyezésért

  • narancs.hu
  • 2023. december 17.

Belpol

Pintér és Polt írásbeli kérdést kap.

Súlyos környezeti kárt okozott három évvel ezelőtt valaki, aki nagy mennyiségű fáradt olajat öntött Szigetszentmiklósnál a Ráckevei-Dunába. A kárt a hatóságok igyekeztek mérsékelni, de arról szóltak a hírek, hogy évekre lesz szükség ahhoz, hogy a természet korábbi állapota ott helyreálljon.

Az eset a környékbelieket is megdöbbentette, civil emberek ajánlottak fel nyomravezetői díjat annak érdekében, hogy minél hamarabb kiderüljön, ki engedte oda a fáradt olajat. 

A DK két politikusa, Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter, valamint Kocsis Éva, a DK szigetszentmiklósi polgármesterjelöltje vasárnap arról tartott tájékoztatót, hogy az akkori szennyezés következtében 1800 négyzetméternyi úszóláp pusztult el.

A rendőrségi feljelentés nyomán fél év után kihallgattak egy gyanúsítottat, azóta viszont kiderült, mégsem gyanúsítják az illetőt a szennyezéssel. A DK megállapítja, három év alatt sem sikerült felelőst találni, valószínűleg következmények nélkül marad a százmilliós kárt okozó szennyezés. Az ellenzéki párt közleményt adott ki, amelynek címe szerint a Demokratikus Koalíció kideríti, ki a felelős a szigetszentmiklósi olajszennyezésért.

A tájékoztatón kiderült: a DK írásbeli kérdést fog benyújtani ez ügyben Pintér Sándor belügyminiszterhez és Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy megtudja, mikor találnak felelőst az ügyben. 

A DK Árnyékkormánya szerint az Orbán-kormány működése jelentősen megterheli a környezetet, elég az akkumulátorgyárakra, az erdőirtásokra, a tavak beépítésére, vagy az ehhez az ügyhöz hasonló vízszennyezésekre gondolni, a DK azonban, ha kormányra kerül, „természetpusztítás helyett tudatos környezetvédelmi programot” folytat.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk