Mállókép: A MIÉP-frakció karcsúsodása

  • - kovács r. -
  • 1999. október 13.

Belpol

Nem bírta tovább mostoha sorsát egy Cseh Sándor nevű alternatív kisgazda a parlamentben, és a MIÉP-frakcióból átült a független MIÉP-es alapító atya, Szabó Lukács mellé. ´k ketten, valamint az ABC-s rém Szabó Attila, no meg a megkerülhetetlen Kupa Mihály alkotják az ezredforduló független képviselőkből álló halmazát. A tizenkét főre zsugorodott MIÉP-es társaság ellenben csoportot alkot, csak azért, mert nincs törvény, amely megszüntetné őket és a nekik járó költségvetési juttatást.
Nem bírta tovább mostoha sorsát egy Cseh Sándor nevű alternatív kisgazda a parlamentben, és a MIÉP-frakcióból átült a független MIÉP-es alapító atya, Szabó Lukács mellé. ´k ketten, valamint az ABC-s rém Szabó Attila, no meg a megkerülhetetlen Kupa Mihály alkotják az ezredforduló független képviselőkből álló halmazát. A tizenkét főre zsugorodott MIÉP-es társaság ellenben csoportot alkot, csak azért, mert nincs törvény, amely megszüntetné őket és a nekik járó költségvetési juttatást.

"Gyere Sándor, lépjél be hozzánk, hagyd ott azt a bandát" - Cseh Sándor szerint ezekkel a meleg szavakkal invitálta a MIÉP-be Cseh Sándort még tavaly, a választások előtt Csurka István, aki akkoriban különös érdeklődést tanúsított a Torgyán Józseftől leszakadt kisgazdák iránt.

Cseh, mivel maga is épp ilyen kisgazda volt, elgondolkodott az ajánlaton. Eszébe jutott, hogy az országgyűlési választások tárgyában vizitált már az MDF-nél, szót váltott Szabó Ivánnal a Néppártból, sőt egyszer még Torgyán Józsefet is felkereste, de mindenütt az volt az érzése, hogy sehol sem taksálják nagyra az általa vezetett Kisgazda Szövetség erejét. Szabó Ivánék ugyan mutattak némi érdeklődést a választási együttműködésre, de Cseh Sándor meg Szabó Ivánék erejét nem érezte eléggé meggyőzőnek. Ezért taktikai-stratégiai megfontolásokból úgy döntött, rábólint Csurka István baráti ajánlatára, persze csak azzal a feltétellel, ha a MIÉP-frakcióban a Kisgazda Szövetség megtarthatja önálló arculatát, teljes mellszélességgel artikulálhatja a "mezőgazdasági ágazat" iránti problémaérzékenységét, és eközben megszólíthatja szavazótáborát. Kötöttek is íziben egy megállapodást Csurkával, miszerint a kisgazdák közül öten beülnek a MIÉP-esek közé, ők lesznek ezentúl a kisgazda tagozat. És mint testvérek között szokás, ahol csak érik, segítik egymást

Fax, ni!

Ám a kisgazda tagozat fölött hamarosan sötét fellegek kezdtek gyülekezni. Éles szemű politikai elemzőknek és Cseh Sándornak mindjárt a parlament alakuló ülésén feltűnt, hogy a MIÉP-es padsorokban bizony nem öt kisgazda ül, hanem csak egy, igaz, az az egy épp Cseh Sándor volt. Csehnek rövid idő után szemet szúrt az is, hogy akárhogy is szeretne szólásra emelkedni, tervét nem tudja véghezvinni. Az akkor még 14 tagú MIÉP-frakcióban öten is frakcióvezető-helyettesi stallumot kaptak, azaz elvileg öten is beszélhetnek, de Cseh Sándor Cseh Sándor nevét nem találta e listán. Amikor Cseh Sándor mindezt szóvá tette Csurka Istvánnak, azt a választ kapta: örüljön, hogy egyáltalán ott lehet a parlamentben.

És Cseh Sándor tulajdonképpen örült is. Az első időkben, mint azt a MaNcsnak elmesélte, még az sem zavarta túlságosan, hogy ő és szövetsége egyetlen fillért sem lát a MIÉP-frakciónak járó költségvetési pénzből. Azzal is elvoltak valahogy, hogy a MIÉP-esekkel ellentétben nekik nem volt normális íróasztaluk, tévéjük, és a faxolás sem ment olyan flottul. Ám amikor a tavaly őszi önkormányzati választáson a MIÉP egyik jelöltjüket sem támogatta, és kampányukat saját zsebükből kellett kifizetniük, majd ezek után Csurka István nem átallotta "megélhetési politikusoknak" nevezni a Kisgazda Szövetség vezetőit, akkor betelt Cseh Sándor pohara. Csurka viszont akkor zárta ki végképp a szívéből, amikor Cseh Sándor nem szavazta meg a MIÉP-es alapító atya, Szabó Lukács kizárását a frakcióból (Szabó Lukács kizárásáról lásd: MaNcs, ´98. december 10.).

"A MIÉP 5,46 százalékkal került be a parlamentbe. A Kisgazda Szövetség nélkül ez nem sikerülhetett volna nekik" - fakadt ki a MaNcsnak Cseh Sándor független képviselő immáron az új, kényelmes irodájában, és felhívta figyelmünket arra a tényre, hogy az országban 15-20 ezer aktív Kisgazda Szövetség-szimpatizáns él és dolgozik. Számuk egyre nő.

Cseh Sándornak néhány napja van már saját számítógépe, telefonálhat és faxolhat kedvére. Amikor nála jártunk, éppen tévét szereltek be budoárjába. Igaz, most sem szólalhat fel, amikor szeretne, hisz nem sok lehetőség terem a függetlenek számára. De tervei nagyralátóak. Még ebben a ciklusban össze akarja kovácsolni a kisgazda egységet. Azért, hogy "ne széthúzás, hanem összetartás legyen a kisgazdák között" - vágta programját dacosan a MaNcs szemébe az egykori gebei téesz reflektorfénybe került főkertésze.

Gázszabály

"A képviselőcsoport jó hangulatban, sok munka elvégzése közepette, sokak örömére jól és rendeltetésszerűen működik. (...) A MIÉP képviselőcsoportjának jó munkája sokaknak nem tetszik, és megpróbálnak zavarokat kelteni. Ez lepereg rólunk, tudjuk, honnan és miért fúj a szél" - kommentálta a Cseh Sándor-ügyet Csurka István, akinek, úgy tűnik, nem kell attól tartania, hogy 12 főre apadva, megszűnnek frakciónak lenni. A mindenkinek kijáró képviselői juttatásokon túl ezért megmarad a nagyszámú bizottsági tagság és az évi mintegy 35 millió állami frakcióforint, valamint a tizenegy alkalmazott. Egyelőre ugyanis nincs olyan hatályos jogszabály, amelyik pontosan megmondaná, hány képviselő alakíthat frakciót a parlamentben. Az Alkotmánybíróság (AB) tavaly kimondta, hogy amelyik párt bejut az Országgyűlésbe, az frakciót is alakíthat, és eltörölte a 15 fős alsó küszöböt, valamint azt is meghagyta a parlamentnek, hogy ezt a kérdést a házszabály megfelelő módosításával rendezze.

Az ellenzék az AB döntését úgy értelmezi, hogy az a frakció, amely az alakuló létszám alá csökken, megszűnik. A kormánypártok viszont egy új, a házszabályt módosító javaslattal álltak elő, mely szerint már tíz fő is alakíthatna képviselőcsoportot, sőt akár kevesebb is, ha a listán mandátumhoz jutott párt valamennyi képviselője összeáll. A kétharmados többséget igénylő törvényjavaslat szerint akkor és csak akkor szűnne meg egy képviselőcsoport, és válna független képviselők kusza halmazává, ha egy párt tíznél kevesebb képviselővel alakítana frakciót, majd később kilépne onnan valaki.

A szocialisták nem értik a tízfős limit logikáját, de nem is akarják, mert - mint azt a MaNcsnak Tóth András szocialista képviselő elmondta - ebben a formában úgysem szavazzák meg a javaslatot. Szerintük az egész csak arra jó, hogy a kormánytöbbség életben tartsa a MIÉP-frakciót, hátha egyszer ők lesznek a mérleg nyelve valamelyik szavazáskor.

Mulasztásos alkotmánysértés ide vagy oda, Csurka István tehát továbbra is frakciósdit játszhat.

- kovács r. -

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.