Mállókép: A MIÉP-frakció karcsúsodása

szerző
- kovács r. -
publikálva
1999/41. (10. 13.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem bírta tovább mostoha sorsát egy Cseh Sándor nevű alternatív kisgazda a parlamentben, és a MIÉP-frakcióból átült a független MIÉP-es alapító atya, Szabó Lukács mellé. ´k ketten, valamint az ABC-s rém Szabó Attila, no meg a megkerülhetetlen Kupa Mihály alkotják az ezredforduló független képviselőkből álló halmazát. A tizenkét főre zsugorodott MIÉP-es társaság ellenben csoportot alkot, csak azért, mert nincs törvény, amely megszüntetné őket és a nekik járó költségvetési juttatást.

Nem bírta tovább mostoha sorsát egy Cseh Sándor nevű alternatív kisgazda a parlamentben, és a MIÉP-frakcióból átült a független MIÉP-es alapító atya, Szabó Lukács mellé. ´k ketten, valamint az ABC-s rém Szabó Attila, no meg a megkerülhetetlen Kupa Mihály alkotják az ezredforduló független képviselőkből álló halmazát. A tizenkét főre zsugorodott MIÉP-es társaság ellenben csoportot alkot, csak azért, mert nincs törvény, amely megszüntetné őket és a nekik járó költségvetési juttatást.

"Gyere Sándor, lépjél be hozzánk, hagyd ott azt a bandát" - Cseh Sándor szerint ezekkel a meleg szavakkal invitálta a MIÉP-be Cseh Sándort még tavaly, a választások előtt Csurka István, aki akkoriban különös érdeklődést tanúsított a Torgyán Józseftől leszakadt kisgazdák iránt.

Cseh, mivel maga is épp ilyen kisgazda volt, elgondolkodott az ajánlaton. Eszébe jutott, hogy az országgyűlési választások tárgyában vizitált már az MDF-nél, szót váltott Szabó Ivánnal a Néppártból, sőt egyszer még Torgyán Józsefet is felkereste, de mindenütt az volt az érzése, hogy sehol sem taksálják nagyra az általa vezetett Kisgazda Szövetség erejét. Szabó Ivánék ugyan mutattak némi érdeklődést a választási együttműködésre, de Cseh Sándor meg Szabó Ivánék erejét nem érezte eléggé meggyőzőnek. Ezért taktikai-stratégiai megfontolásokból úgy döntött, rábólint Csurka István baráti ajánlatára, persze csak azzal a feltétellel, ha a MIÉP-frakcióban a Kisgazda Szövetség megtarthatja önálló arculatát, teljes mellszélességgel artikulálhatja a "mezőgazdasági ágazat" iránti problémaérzékenységét, és eközben megszólíthatja szavazótáborát. Kötöttek is íziben egy megállapodást Csurkával, miszerint a kisgazdák közül öten beülnek a MIÉP-esek közé, ők lesznek ezentúl a kisgazda tagozat. És mint testvérek között szokás, ahol csak érik, segítik egymást

Fax, ni!

Ám a kisgazda tagozat fölött hamarosan sötét fellegek kezdtek gyülekezni. Éles szemű politikai elemzőknek és Cseh Sándornak mindjárt a parlament alakuló ülésén feltűnt, hogy a MIÉP-es padsorokban bizony nem öt kisgazda ül, hanem csak egy, igaz, az az egy épp Cseh Sándor volt. Csehnek rövid idő után szemet szúrt az is, hogy akárhogy is szeretne szólásra emelkedni, tervét nem tudja véghezvinni. Az akkor még 14 tagú MIÉP-frakcióban öten is frakcióvezető-helyettesi stallumot kaptak, azaz elvileg öten is beszélhetnek, de Cseh Sándor Cseh Sándor nevét nem találta e listán. Amikor Cseh Sándor mindezt szóvá tette Csurka Istvánnak, azt a választ kapta: örüljön, hogy egyáltalán ott lehet a parlamentben.

És Cseh Sándor tulajdonképpen örült is. Az első időkben, mint azt a MaNcsnak elmesélte, még az sem zavarta túlságosan, hogy ő és szövetsége egyetlen fillért sem lát a MIÉP-frakciónak járó költségvetési pénzből. Azzal is elvoltak valahogy, hogy a MIÉP-esekkel ellentétben nekik nem volt normális íróasztaluk, tévéjük, és a faxolás sem ment olyan flottul. Ám amikor a tavaly őszi önkormányzati választáson a MIÉP egyik jelöltjüket sem támogatta, és kampányukat saját zsebükből kellett kifizetniük, majd ezek után Csurka István nem átallotta "megélhetési politikusoknak" nevezni a Kisgazda Szövetség vezetőit, akkor betelt Cseh Sándor pohara. Csurka viszont akkor zárta ki végképp a szívéből, amikor Cseh Sándor nem szavazta meg a MIÉP-es alapító atya, Szabó Lukács kizárását a frakcióból (Szabó Lukács kizárásáról lásd: MaNcs, ´98. december 10.).

"A MIÉP 5,46 százalékkal került be a parlamentbe. A Kisgazda Szövetség nélkül ez nem sikerülhetett volna nekik" - fakadt ki a MaNcsnak Cseh Sándor független képviselő immáron az új, kényelmes irodájában, és felhívta figyelmünket arra a tényre, hogy az országban 15-20 ezer aktív Kisgazda Szövetség-szimpatizáns él és dolgozik. Számuk egyre nő.

Cseh Sándornak néhány napja van már saját számítógépe, telefonálhat és faxolhat kedvére. Amikor nála jártunk, éppen tévét szereltek be budoárjába. Igaz, most sem szólalhat fel, amikor szeretne, hisz nem sok lehetőség terem a függetlenek számára. De tervei nagyralátóak. Még ebben a ciklusban össze akarja kovácsolni a kisgazda egységet. Azért, hogy "ne széthúzás, hanem összetartás legyen a kisgazdák között" - vágta programját dacosan a MaNcs szemébe az egykori gebei téesz reflektorfénybe került főkertésze.

Gázszabály

"A képviselőcsoport jó hangulatban, sok munka elvégzése közepette, sokak örömére jól és rendeltetésszerűen működik. (...) A MIÉP képviselőcsoportjának jó munkája sokaknak nem tetszik, és megpróbálnak zavarokat kelteni. Ez lepereg rólunk, tudjuk, honnan és miért fúj a szél" - kommentálta a Cseh Sándor-ügyet Csurka István, akinek, úgy tűnik, nem kell attól tartania, hogy 12 főre apadva, megszűnnek frakciónak lenni. A mindenkinek kijáró képviselői juttatásokon túl ezért megmarad a nagyszámú bizottsági tagság és az évi mintegy 35 millió állami frakcióforint, valamint a tizenegy alkalmazott. Egyelőre ugyanis nincs olyan hatályos jogszabály, amelyik pontosan megmondaná, hány képviselő alakíthat frakciót a parlamentben. Az Alkotmánybíróság (AB) tavaly kimondta, hogy amelyik párt bejut az Országgyűlésbe, az frakciót is alakíthat, és eltörölte a 15 fős alsó küszöböt, valamint azt is meghagyta a parlamentnek, hogy ezt a kérdést a házszabály megfelelő módosításával rendezze.

Az ellenzék az AB döntését úgy értelmezi, hogy az a frakció, amely az alakuló létszám alá csökken, megszűnik. A kormánypártok viszont egy új, a házszabályt módosító javaslattal álltak elő, mely szerint már tíz fő is alakíthatna képviselőcsoportot, sőt akár kevesebb is, ha a listán mandátumhoz jutott párt valamennyi képviselője összeáll. A kétharmados többséget igénylő törvényjavaslat szerint akkor és csak akkor szűnne meg egy képviselőcsoport, és válna független képviselők kusza halmazává, ha egy párt tíznél kevesebb képviselővel alakítana frakciót, majd később kilépne onnan valaki.

A szocialisták nem értik a tízfős limit logikáját, de nem is akarják, mert - mint azt a MaNcsnak Tóth András szocialista képviselő elmondta - ebben a formában úgysem szavazzák meg a javaslatot. Szerintük az egész csak arra jó, hogy a kormánytöbbség életben tartsa a MIÉP-frakciót, hátha egyszer ők lesznek a mérleg nyelve valamelyik szavazáskor.

Mulasztásos alkotmánysértés ide vagy oda, Csurka István tehát továbbra is frakciósdit játszhat.

- kovács r. -

szerző
- kovács r. -
publikálva
1999/41. (10. 13.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra