Választási csalás miatt felfüggesztették az örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát

  • narancs.hu
  • 2019. július 12.

Belpol

A vád szerint Serkisian Szeván Simon 2014-ben egy hajléktalanszállón italt és pénzt adott az ott lakóknak azért, hogy vallják magukat örménynek, majd a választás napján szervezetten szállították őket szavazni.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága 6 igen szavazattal egyhangúlag, majd az Országgyűlés 174 igen szavazattal felfüggesztette az örmény szószóló mentelmi jogát. Dr. Serkisian Szeván Simont az ügyészség választás rendje elleni bűntettel vádolja.

A vádirat szerint a 2014-es nemzetiségi önkormányzati választások előtt a szószóló, aki korábban az országos örmény nemzetiségi önkormányzatot vezette, a fővárosi Dankó utcai hajléktalanszállón az ott tartózkodóknak „azért, hogy valótlanul vallják magukat örménynek, továbbá az örmény névjegyzékbe való regisztrálásért, az ajánlóív aláírásáért és a későbbi szavazásért különböző anyagi előnyöket, italt és pénzt ajánlott fel”. A választás napján „több gépjárművel többször fordulva szervezetten szállították a magukat valótlanul örménynek valló személyeket a szavazás helyszínére, ahol eligazították őket. (…) átadtak szavazólapmintákat, amelyen pirossal megjelölték, hogy melyik jelöltre és jelölő szervezetre kell szavazniuk, majd a szavazást követően kifizették nekik az ígért anyagi előnyt, és gépjárművel visszavitték őket a hajléktalanszállóra”.

Mindez azért történt, hogy a Serkisian Szeván Simon által támogatott, három szervezetet összefogó koalíció győzzön – és ezt ily módon sikerült is elérni.

A 2018-as választások során megbízást nyert örmény szószóló néhány hónap múlva lemondott. Uódja Serkisian Szeván Simon lett, akinek eskütételét 2018 szeptemberére tervezték, de csak idén márciusban került rá sor, mert ahhoz meg kellett szüntetnie egy összeférhetetlenséget.

Az ügyészségi vádról a mentelmi bizottság előtt Serkisian Szeván Simon azt mondta: „ő csupán tanúja volt az ügy tárgyát képező cselekménynek, és nem elkövetője”.

E bizottság ülései nem nyilvánosak.

Figyelmébe ajánljuk