Már annyiba kerül egy ingatlan a Balatonon, mint a horvát tengerparton

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 26.

Belpol

Lassan tényleg több a Balaton, mint az Adria, legalábbis ami az árakat illeti.

Míg 2016-ban a horvát tengerparthoz képest körülbelül féláron voltak elérhetők a balatoni nyaralók, az utóbbi pár évben olyan durva drágulás volt a tónál, hogy ma már lényegében annyit kell fizetni egy négyzetméterért, mint az Adrián - írja a G7.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt nyilatkozta a portálnak, hogy adataik szerint az eladó lakások, házak és nyaralók átlagos kínálati ára idén augusztus közepén 50 millió forint volt a Balaton déli partján, és 60 millió forint az északi oldalon. Hozzáteszik, hogy a jelenlegi horvát kínálatot böngészve, ezért a pénzért már jó fekvésű apartmanokat lehet találni a tengerhez viszonylag közel.

A közölt grafikon adatai alapján a balatoni települések ingatlanáraira 2018-ban még döntő többségében a 150-300 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző, addig 2020-ban a települések ingatlanjainak többsége a 300-500 ezer forintos négyzetméterenkénti sávban helyezkedik el.

A legnagyobb ingatlanárakkal 2019-re és 2020-ra Szántód nőtte ki magát, ahol ráadásul 2019-re szinte megháromszorozódtak az átlagárak. 2020-ra ez a mérték csökkent, de így is kétszeresére a négyzetméterár a 2018-as értékeknek.

Nagy ugrást könyvelhet el Tihanyi is: itt másfélszeresére nőtt a négyzetméterár, ezzel 2020-ra a Balaton második legdrágább települése lett ingatlan szempontjából.

Az összegzés szerint az elmúlt két évben a déli parton 35, az északin 50 százalékos áremelkedés volt, ráadásul a járványhelyzet is a Balaton partján található természetközeli ingatlanok felértékelődését hozta magával.

Figyelmébe ajánljuk