Már be is épült a kampányba a Fico-merénylet híre

  • narancs.hu
  • 2024. május 16.

Belpol

A Fidesz frakcióvezetője a Telexet, a HVG-t és a 444-et vádolta gyűlöletkeltéssel.

Robert Fico merénylője „baloldali aktivista” volt, a történtekért felelős a „véres kommentszekció” és a sajtó, még inkább fontos, hogy a Fideszre szavazzanak az emberek: ilyen következtetéseket vonnak le a nyilvánosság előtt a magyar kormánypárti politikusok egy nappal a gyilkossági kísérlet után.

Az, hogy Fico merénylője a fordítóprogram miatt lett lévai helyett baloldali, már tisztázódott, ettől függetlenül Orbán Viktor miniszterelnök is, később pedig Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára is praktikusan és következetesen baloldali aktivistaként említette Juraj Cintulát.

Az MTI, szemlézve az államtitkár Facebook-bejegyzését, már idézőjelbe tette a jelzős szerkezetet.

Zsigmond a merényletből csütörtökön azt a tanulságot vonta le, hogy „békepárti szövetségesünk kiesése miatt nekünk magyaroknak mostantól kétszeres erővel kell harcolnunk a békéért és még nagyobb a júniusi választás jelentősége is. Sorsdöntő idők jönnek Európában! Terjed a háborús pszichózis. Ezért is fontos, hogy az európai parlamenti választáson békepárti politikusokat küldjünk Brüsszelbe. Csak így kerülhetjük el, hogy Európa és Magyarország belesodródjon a háborúba.”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint a szomszédban történt merénylet tanulsága, hogy a gyűlöletkeltő kommentelést szankcionálni kell,  az internetes kommunikációra jellemző hangnem annyira eldurvult, hogy az államnak muszáj beavatkoznia. Kocsis szerint a lapok felelőssége, hogy az oldalukon életellenes kommentek jelennek meg, reméli, ezt a felelősséget hamarosan törvény kéri számon. Kocsis az Inforádiónak nyilatkozva párhuzamot vont a Fico elleni támadás és az antifa-mozgalmárok tette között, olyan alapon, hogy mindkét esetben a politikai ellenfél megsemmisítése volt a cél. 

A frakcióvezető az újságokat is hibáztatta: „személyesen is okolok nagyon sok magyarországi, baloldali médiumot is, akik egyébként mesterfokon űzik a gyűlöletkeltést, az indulatkeltést, az elfogult közléseket, a mások megbélyegzését. Ide értve a Telexet, a HVG-t, a 444-et. És még hosszan sorolhatnám”.

Azt, hogy a Fico elleni merényletért ki a felelős, Szlovákiában is rögtön tudni vélték a politikusok, és a sajtót ott is megtalálták. A szlovákiai médiumok főszerkesztői közös nyilatkozatban ítélték el a merényletet, a gyűlöletet, és vele együtt a további gyűlöletkeltést:

„Ez a gyalázatos tett nem válthat ki további agressziót, verbális támadásokat és bosszút. Ezt a merényletet senki sem használhatja fel politikai célokra vagy még kiélezettebb szenvedélyek gerjesztésére. Ha a gyűlölet egyszer kikerül a nyilvános térbe, akkor nem lehet megfékezni, és mindannyian veszélybe kerülünk. Felszólítjuk a politikusokat, hogy hagyjanak fel a társadalom megosztásával és ne keressenek azonnal bűnösöket. Most annak az ideje jött el, hogy összefogjunk. Mindannyiunknak meg kell próbálni lenyugtatni a helyzetet, máskülönben a feszültség és az erőszak csak fokozódni fog.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.