Már háromszáz tanár utasította vissza az ingyen érettségiztetést

  • narancs.hu
  • 2023. március 11.

Belpol

A cél, hogy érdemben foglalkozzon a kormány a követeléseikkel.

Legalább 14 középiskolából jelezték pedagógusok, hogy nem vállalnak önkéntes érettségi elnöki, vizsgáztatói, szaktanári javítói feladatokat az idei emelt szintű érettségin. A Pedagógus Egység nevű közösség legutóbbi összefoglalója szerint több mint 300 tanár csatlakozott az emelt szintű érettségi bojkottjához – írja a Népszava.

A tanárok így tiltakoznak az ellen, hogy az oktatási kormányzat nem foglalkozik érdemben a pedagógusok, diákok, szülők követeléseivel, amelyeket hónapokkal ezelőtt foglaltak össze egy kilenc pontból álló listán. A kormány igyekszik kommunikációs szinten bérkérdésként kezelni a tiltakozásokat. A béremeléseket pedig az uniós források megérkezéséhez kötik. 

A mostani akciót a tatai Eötvös József Gimnázium 32 pedagógusa indította el, kezdeményezésükhöz folyamatosan csatlakoztak más vidéki és fővárosi iskolák tanárai, köztük a tatabányai Árpád Gimnázium 43 és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 39 pedagógusa is. Az oroszlányi Hamvas Béla Gimnázium tanári karának pedig az 59 százaléka nem vállal önkéntes feladatokat az emelt szintű érettségin. A legutóbbi csatlakozó a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tantestületének 19 tanára volt.

A bojkott nem a diákok ellen, hanem éppen értük történik – mondták a pedagógusok. A Kölcsey volt az a gimnázium, ahol tavaly ősszel először rúgott ki pedagógusokat a tankerület, amiért többször is polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk