Megdőlt a budapesti szélrekord szombaton

  • narancs.hu
  • 2023. március 11.

Belpol

A János-hegyen brutális széllökések voltak, a korábbi rekord 2019-ben dőlt meg.

Pár napja markáns ciklon mélyült ki Európa nyugati partjainál, és ez a légörvény keresztül fújt az egész kontinensen, Magyarországon szombaton söpört végig a ciklon. Franciaországban a ciklon hátoldali áramlási rendszerében 150 km/h körüli széllökéseket is mértek (főként a parti részeken, ahol akadálytalanul tud áramlani a levegő), de keletebbre is mértek jócskán 100 km/h feletti értékeket. Magyarországon megdőlt a János-hegyen a korábbi, 2019-ben mért budapesti szélrekord: akkor 99 km/h-s értéket mértek, most pedig 117 km/h-s széllökést regisztrált a mérőberendezés, számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.  

A viharos szél országszerte fennakadásokat okozott, már reggel több mint ötven helyszínre hívták ki a katasztrófavédelmet. Másodfokú riasztást adtak ki kilenc megyére, ezt csak délután vonta vissza az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az M15-ösön le kellett zárni a határátkelőt Rajkánál, mert egy kialakult porvihar miatt nullára csökkent a látótávolság. A lezárás néhány órán át tartott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk