Már tizenkét éve is nyomoztak a bicskei pedofil igazgató ellen, mégis kitüntették

  • narancs.hu
  • 2024. február 14.

Belpol

A főváros elismerését éppen Szentkirályi Alexandra adta át.

A bicskei gyermekotthon igazgatója, Vásárhelyi János azután kapott kitüntetést a fővárostól, hogy korábban már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával – írja a Telex, amely erről szóló dokumentumokat is bemutat.

Ezt tegnap Balog Zoltán is megemlítette. Tarlós István a lapnak úgy reagált, nem érti, miért volt erre szükség, és hogyan emlékezhet egyáltalán Balog egy ilyen nem túl jelentős fővárosi kitüntetésre.

Vásárhelyi Jánost 2015-ben Bárczy István-díjjal, 2016-ban Magyar Bronz Érdemkereszttel ismerték el.

Pedig 2011-ben, amikor a bicskei gyermekotthon még a fővárosi önkormányzat felügyelete alá tartozott, két dolgozó bejelentést tett, hogy az igazgató szexuálisan zaklathatja a gyerekeket. A jegyzőkönyv szerint „néhány gyerek jelzése alapján felmerült, hogy az igazgató bizonyos esetekben nem megfelelő magatartást tanúsít a növendékekkel, félreérthető szexuális tartalmú gesztusokat, kijelentéseket tesz”. 

Szeptember végén a főpolgármester-helyettes továbbította az ügyet  az Országos Rendőr-főkapitányságra. A rendőrség kivizsgálta az esetet, majd 2012. június 18-án megszüntette a nyomozást azzal, hogy nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése.

A rendőrök azonban mulasztást követtek el az ügyben. Például akkor, amikor a megvádolt igazgató beosztottja, K. Endre lett a sértett gyerekek törvényes képviselője. Ez jelentősen befolyásolhatta a tanúvallomásokat.

Vásárhelyi Jánost később Bagdy Gábor volt KDNP-s főpolgármester-helyettes terjesztette fel a Bárczy István-díjra, amit 2015. június 5-én meg is kapott. Az elismerést Szentkirályi Alexandra akkori főpolgármester-helyettes (ma kormányszóvivő) adta át neki.

Egy évvel később Vásárhelyi János a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést is megkapta. Ebben az időben Balog Zoltán volt az Emmi minisztere. Egy hónappal később, 2016. szeptember végén azonban a pedofil intézetigazgató egyik áldozata öngyilkos lett. Ezúttal komolyabban kivizsgálták az ügyet, Vásárhelyit felfüggesztették, a nyomozás után vádat emeltek, a per 2019-ben zárult le.

A jogerős ítélet után a bicskei önkormányzat megfosztotta díszpolgári címétől, a fővárosi önkormányzat visszavonta a Bárczy István-díjat.

A bronz érdemkeresztet azonban nem vette vissza az állam, mivel erre a hatályos jogszabályok alapján nincs mód. (Az LMP éppen a napokban kezdeményezett törvénymódosítást az ügyben.)

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester ma reggel közölte, vizsgálatot rendelt el a gyermekotthon igazgatójának kitüntetése ügyében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk