Márciusban határozatlan idejű sztrájk jöhet a szakképzési intézményekben

  • narancs.hu
  • 2023. február 16.

Belpol

Ha addig nem történik előrelépés a követeléseikkel kapcsolatban.

Március 16-ától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a szakképző intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ha addig nem történik érdemi előrelépés a szakképzésben dolgozókat érintő sztrájkkövetelésekkel kapcsolatban – értesült a Népszava.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a lapnak elmondta, miután az Orbán-kormány a sztrájktörvényt semmibe véve nem nevezett meg saját részről tárgyalópartnert, a bíróság a Nagy Márton miniszter vezette Gazdaságfejlesztési Minisztériumot jelölte ki, hogy egyeztessen a PDSZ szakképzési sztrájkbizottságával. A szakszervezet hamarosan levélben fordul a miniszterhez, hogy javasoljon időpontot az egyeztetések megkezdésére. Nagy Erzsébet hangsúlyozta,

abban az estben is meghirdetik a sztrájkot, ha az egyeztetés kezdeményezése sikeres marad. 

A szakképzés ügyében már többször is próbált tárgyalást kezdeményezni a PDSZ, de eddig egyetlen megkeresésükre sem kaptak érdemi választ, még a január 31-i, szakképző intézményekben tartott kétórás figyelmeztető sztrájkot követően sem.

A PDSZ szakképzési sztrájkbizottságának négy fő követelése:

  • Legalább a közoktatásban követelt béremeléssel azonos mértékű fizetésemelést kapjanak a szakképzésben dolgozók is.
  • A szakképzésben dolgozók egy évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette első lépésként vezessék be a közoktatási törvény szerinti heti 22 kötelező óraszámot.
  • A szakképzésben dolgozók kapják vissza a közalkalmazotti törvény szerint járó jogaikat és védelmet, amiket elveszítettek, miután a kormány megszüntette közalkalmazotti jogviszonyukat.
  • Egy önálló oktatási minisztérium létrehozása, hogy az oktatás teljes rendszere egy irányítás alá kerüljön az óvodától az egyetemig.

A PDSZ ügyvivője hozzátette, március 16. egy szimbolikus dátum, mivel ekkor lesz egy éve, hogy a szakszervezetek a közoktatásban is határozatlan idejű sztrájkot hirdettek. Az Egységes Diákfront egyébként már korábban bejelentette, hogy március 15-ére tüntetést szerveznek Budapesten a Szabad sajtó útján.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk