Márki-Zay szerint ki kellene adni Hernádi Zsoltot a horvátoknak

  • narancs.hu
  • 2021. november 24.

Belpol

A MOL-vezért Horvátországban két év börtönbüntetésre ítélték egy vesztegetési ügyben.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Balkaninsight.com-nak nyilatkozott terveiről, politikai nézeteiről, az interjúben pedig szóba került Hernádi Zsolt-ügye is. Ennek kapcsán jelentette ki Márki-Zay, hogy Eminden esetben együtt fogunk működni a horvát hatóságokkal a bűncselekmények kivizsgálásában"

Arra kérdésre, hogy támogatná-e a MOL vezetőjének kiadatását, egyértelmű igennel válaszolt.

Hangsúlyozta: " a nemzetközi körözéseket minden egyes kormánynak tiszteletben kellene tartania", és arról is beszélt, hogy Magyarországnak nem lenne szabad támogatnia olyasvalakit, akivel szemben ilyen bűncselekmények gyanúja merül fel.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség 2013-ban emelt vádat Hernádi ellen, és 2019-ben születet  ítélet, amikor bűnösnek találták abban, hogy 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait.  A vesztegetési ügy vádját a Mol és Hernádi Zsolt is visszautasította, a magyar hatóságok pedig megtagadták a Hernádi ellen kiadott európai elfogatóparancsot.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk