Mártély polgármestere kéri, engedjék el a falu 23 milliós adósságát

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 14.

Belpol

Ambrus István, Lázár korábbi munkatársa Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármestertől kér méltányosságot.

Nyílt levélben fordult Hódmezővásárhely polgármesteréhez, Márki-Zay Péterhez a szomszédos Mártély nemrég megválasztott polgármestere, Ambrus István.

Az új településvezető Facebookon is közzé tett üzenete arról szól, hogy átnézte a mártélyi önkormányzat pénzügyeit, adósságait, és arra jutott, kihúzná a gödörből Mártélyt, ha a Hódmezővásárhellyel szemben fönnálló tartozását nem kellene lerónia.

A levélből nem derül ki, hogyan adósodott el a község a városnak, de mint a Hódpress hírportál emlékeztet, Mártély és Hódmezővásárhely közös önkormányzati hivatalt tart fenn.

„Kérem a Tisztelt Polgármester Urat, hogy Hódmezővásárhely városa engedje el Mártély fennálló tartozását. A jó gazdasági helyzetben lévő Hódmezővásárhely több milliárdos költségvetésében közel 24 millió forint nem jelent áthidalhatatlan akadályt,

nekünk mártélyiaknak viszont élet-halál kérdése.

Úgy gondolom, hogy a mártélyiak megérdemlik, hogy esélyt kapjanak a település gazdasági helyzetének rendezésére és a csődtől történő megmentésére. Kérem, nyújtson segítő kezet a mártélyiaknak, nyissunk új fejezetet Hódmezővásárhely és Mártély együttműködésében!” – írja Ambrus István. 

Mártélyon augusztus 7-én tartottak időközi polgármester- és képviselőválasztást, miután korábban a képviselő-testület – a jelek szerint Lázár János országgyűlési képviselő javaslatára – feloszlatta magát.

Az addigi polgármester, a Lázárral konfliktusba keveredett, Márki-Zay Péterrel viszont jó kapcsolatot ápoló Putz Anita újból indult, de alulmaradt a Lázár által támogatott Ambrus Istvánnal szemben.

Az új mártélyi polgármester szerint a Vásárhelynek fizetendő összeg mellett még 16 millió forintos tartozása van a településnek. 

A Délmagyarország szerint Mártélyon duplaakkora adóssággal szembesült az új testület, mint amire számítani lehetett, és Vásárhely jóindulatára is szükség van ahhoz, hogy ne menjen csődbe a település. 

Arról, hogy csődhelyzet van-e, megoszlik a korábbi és a jelenlegi polgármester véleménye. Az előd, Putz Anita szerint minden számlát kifizettek, egyedül Hódmezővásárhellyel kellene megegyezni. 

Az adósság esetleges elengedéséről a hódmezővásárhelyi közgyűlésnek kell döntenie.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!