Maruzsáék 140 ezer ingyen notebookot fognak most kiosztani iskolásoknak

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 9.

Belpol

7. és 10. osztályos diákok igényelhették a számítógépeket, amiket most kiosztanak. 

A következő napokban 36 milliárd forint értékben 140 ezer notebook kiosztása kezdődik meg a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak – közölte Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön egy budapesti sajtótájékoztatón.

Maruzsa Zoltán elmondta, nemcsak az állami, hanem az egyházi és a magánfenntartású köznevelési intézmények tanulói is igényelhettek hordozható számítógépet, így 1462 településen 2572 iskolában, több mint 3000 feladatellátási helyen osztanak ki ilyen eszközöket.

Maruzsa azt mondta, azt tűzték célul, hogy az 5. évfolyamtól a 12. évfolyamig minden tanulónak, aki igényli, rendelkezésére bocsássanak egy hordozható számítógépet. Ez 579 ezer hordozható számítógépet jelent, ebből 55 ezret már tavaly tavasszal megkaptak a pedagógusok, és az első 65 ezer eszközt akkor a 9. évfolyamosoknak osztották ki. Most a program második eleméhez érkeztek el: a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak osztanak notebookokat.

Az államtitkár közlése szerint még két "notebook-osztás" lesz a következő két évben. "Amikor ennek a végére érünk, akkor a magyar köznevelés digitalizációjáról elmondhatjuk, hogy egy történelmi átalakuláson vittük keresztül" – fogalmazott. Az oktatási rendszer digitalizációjával kapcsolatban azt is mondta, hogy az idén tízmilliárd forintot fordítottak az elektronikus hálózat megerősítésére.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke közölte, a "notebook-osztás" lebonyolítója a központ, és mintegy ötszáz fenntartóval kellett felvenniük a kapcsolatot, hogy mindenkinek legyen lehetősége az eszköz igénylésére. Megjegyezte azt is, hogy a már említett 55 ezer pedagógus mellett egy másik program során korábban 45 ezer kapott notebookot, így ma már 100 ezer pedagógusnál van jelenleg államilag támogatott ilyen eszköz. Hajnal Gabriella közölte azt is, hogy a most kiosztandó eszközöknek érintőképernyőjük van.

A program a tervek szerint 2024 tavaszán az 5. 6. és 9. évfolyamon tanuló diákok eszközeinek kiosztásával folytatódik. 

(Címlapképünkön: Hajnal Gabriella, Maruzsa Zoltán, Rétvári Bence és Nyitrai Zsolt nézegetik a laptopokat. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk