Emlékeznek még Pukli Istvánra? Most Dániában takarít

  • narancs.hu
  • 2023. november 9.

Belpol

A volt iskolaigazgató, majd pártalapító mindenkinek azt tanácsolja, hogy költözzön külföldre. 

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium volt igazgatója, a 2016-os kockásinges tanártüntetések egyik vezéralakja jelenleg Dániában él – derül ki a Magyar Hang vele készített interjújából. 

Pukli a lapnak azt mondta, „mindenkinek a saját családja a legfontosabb. A pedagógusoknak is fel kell ezt ismerniük. Rengeteg olyan állás van, amiért több pénzt fizetnek, mint a tanításért”. 

Ő maga 44 évesen a feleségével közösen a három gyerekük érdekében döntött a külföldre költözés mellett.  Mint fogalmazott, „azt akartuk, hogy minőségi oktatáshoz jussanak, és ezért bármilyen árat hajlandók vagyunk megfizetni. Tökéletesen mindegy, mi a munkám, a lényeg, hogy legyen esélyük egy normális felnőttkorra” – mondta. Hozzátette, onnantól fogva, hogy az elhatározás megérett, nem volt nehéz az országváltás, meglepően gyorsan és zökkenőmentesen ment, ám elismeri, „most vannak nehezebb pillanatok”.

Pukli azt is mondta, hogy anyagilag mindenképpen jobb kint takarítani, mint Magyarországon iskolát igazgatni, de „lelkileg persze más kérdés”.

Tanácsként azt mondta, szerinte mindenki költözzön külföldre: „A helyzet nem fog javulni, így aki tudja, szedje a sátorfáját, és költözzön külföldre. Felelős szülő, ha megteheti, nem is dönthet másként.”

A szekszárdi születésű Pukli István magyar-történelem szakos tanár volt, 2012-től a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. 2016-ban a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levele után vezetése alatt a Teleki elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez, és 16 pontos követeléslistát fogalmazott meg az oktatás korszerűsítéséről, majd Pukli a kockásinges tüntetéseknek és az ekkortájt alakult Tanítanék Mozgalomnak is vezéralakja volt. 

2016 őszén aztán előbb a Tanítanékból lépett ki, majd 2017-ben a Teleki éléről is távozott és saját konzervatív pártot alapított Polgári Világ Pártja néven, mely főleg az euróövezeti csatlakozás mellett érvelt, ám nem igazán lett népszerű. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.