MDF XIV. Országos Gyűlés: Nem hasad tovább

  • Vultur Csaba
  • 1999. február 4.

Belpol

A Műszaki Egyetem bejáratánál felirat hirdeti: a rendezvény nem nyilvános, és "kérjük, tartsák tiszteletben az országos választmány döntését". Öt percet kapsz - mondta kedvesen az egyik kidobó, amikor be akartam jutni az épületbe, legalább a büféig, ahol a kollégák vacogtak éppen. Kicsit később Dávid Ibolya az 514 érvényes szavazatból 336-ot kapott Lezsák Sándor eddigi elnök, pártalapító 178-ával szemben az MDF XIV. Országos Gyűlésén, szombaton.
A Műszaki Egyetem bejáratánál felirat hirdeti: a rendezvény nem nyilvános, és "kérjük, tartsák tiszteletben az országos választmány döntését". Öt percet kapsz - mondta kedvesen az egyik kidobó, amikor be akartam jutni az épületbe, legalább a büféig, ahol a kollégák vacogtak éppen. Kicsit később Dávid Ibolya az 514 érvényes szavazatból 336-ot kapott Lezsák Sándor eddigi elnök, pártalapító 178-ával szemben az MDF XIV. Országos Gyűlésén, szombaton.

Vidám, de szigorú biztonsági emberünk öt perc múlva tényleg jött, és távozásra szólított. A sajtós hölgyet még megvárnám, dobjon ki ő, ha lehet, ez az utolsó kívánságom, mondtam hetykén. Ez hatott. Nem dobott ki, pedig a gyűlés, hű, de titkos volt.

Épp szünet lehetett, mert hosszú, tömött sorban "Küldött" feliratú emberek álltak a büfé előtt. A cidriző kollégákkal kiderítettük továbbá, hogy a párt sajtófőnöke hiába osztogatja a "Sajtó" feliratú kitűzőket, azzal a kitűzővel sem lehet megmozdulni az épületben.

No de miért?

Azért, mert titkos tisztújító országos gyűlés zajlott. Az egyik kolléga megszerezte a két elnökjelölt programbeszédét, így a büfében az újságírók félhangosan olvasni kezdték egymásnak Sándor és Ibolya szövegét. (Az előadóteremből néha taps szűrődött ki.) Kulcsszavak repkedtek. "Vissza kell szerezni a holdudvart." "Fontos a párt önállóságának megtartása." "A megalkuvás rossz irányba vezet." "Vissza kell térni az alapokhoz." "Új szövetségesek." "Néppártiság." "2000-re megduplázzuk tagszervezeteink számát." "Három deci kóla hetvenkilenc, pár virsli mustárral száznegyvenkilenc." "A nemzeti és a keresztényszociális látásmód összekapcsolása." "A zsömle ingyen jár hozzá." "Antalli múlt." "NATO." "Négyszázalékos növekedés." "Csalán. Akarom mondani család. Család!" "Kereszténydemokrácia."

Lassan elindulunk a büfé felé. A büféből. Hisz mozogni csak ott lehet.

Aránybeli eltérések

"Maximum tíz százalék különbség lesz a két jelölt között" - szivárogtat egy küldött a férfivécében. "Dávid Ibolya beszédét nyolcszor, Lezsákét viszont csak kétszer szakította félbe taps!" - informál egy másik. Ebből messzemenő következtetéseket vonunk le. Két újságíró kolléga lelkét már ez sem tudja eléggé felmelegíteni. Halkan megfagytak.

"A két elnökjelölt személyében nem két szemben álló oldal közt kell választaniuk a küldötteknek: csak politikai aránybeli eltérések vannak Dávid Ibolya és Lezsák Sándor között" - mondta Székelyhidi Ágoston, az MDF országos választmányának elnöke az országos gyűlés előtt, bár az MDF országos választmányának legutóbbi ülésén a választmányi tagok 81:52 arányban Dávid jelölését támogatták Lezsákkal szemben. Székelyhidi értékelését némileg cáfolni látszik az is, hogy Ibolya kétharmados többséggel vasalta ki Sándort.

A teljesen titokban megtartott pártelnökválasztás győztesét, Ibolyát a sajtótájékoztató helyszínére Ágoston kíséri el. "Épeszű ember nem gondolhatja komolyan, hogy egy parlamenti frakcióval rendelkező kormánypárt feladná önállóságát" - mondta Ibolya, amikor a kollégák azt firtatták: önálló marad az MDF, vagy beolvad a Fideszbe. Ágoston ragyog, mint a lopótök a csinos Ibolya mellett.

A párt történetében több tisztújító országos gyűlést követett már kiválás, pártszakadás. Először Csurka István távozott a Magyar Úton a MIÉP felé, legutóbb Szabó Iván (miután az akkori országos gyűlésen alulmaradt az elnökválasztáson Lezsák Sándorral szemben) alapított új pártot, az lett a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP). Azóta az MDNP is kormányzati erő: bár nincs a parlamentben frakciójuk, a párt ad néhány államtitkárt a kormánynak.

Gyanús mozdulat

Lezsák Sándor - vereségének kihirdetése után - még az országos gyűlésen felajánlotta segítségét Dávid Ibolyának, aki örömmel elfogadta az elnökségbe azért beválasztott exelnök igencsak tisztességes ajánlatát. "Nem engedhetjük meg magunknak még egyszer, hogy személyes viszálykodás és zavarok miatt, mondvacsinált okokkal ketté- vagy három részre bomlasszák az MDF-et" - mondta az új elnök. Hogy kik bomlasztanak, azt nem mondta meg pontosan, de az elnökválasztás előtt hallatszottak olyan hangok is az MDF-ben, hogy Lezsák, ha esetleg veszít, kivonul önpártjából.

Lezsák veszített, és - a tagság szerint feltétlenül - így járt jobban az MDF. Egyrészt egy igazságügy-miniszter, azaz kormánytag (ráadásul szőke és nő) jó embléma a pártnak, másrészt a megcsappant tagság tán ráeszmél, hogy Lezsák legendás velocipédjét hamar az árokba szorítják a Fidesz-bojok pótkocsis IFA-i. Lezsáknak még így is marad némi mozgástere lakiteleki mozgalmában, már ha el nem viszi a feje fölül a népi tetőt a végrehajtó. Sándor nem is igen bízhat senkiben, tán ezért fogalmazott így szegény feje: legalább fél esztendeig teljes bizalmat kell adni az új vezetésnek, és "amíg nincs gyanús mozdulat", addig azt kell feltételezni az új testületről, amit Dávid Ibolya mondott, hogy "nagyon határozottan kiáll az MDF önállósága mellett". Nyilatkozatában még azt is hozzátette: úgy érzi, hogy szükség van a munkájára.

Ezt majd Dávid Ibolya dönti el.

Vultur Csaba

"Keresni fogjuk a kapcsolatot"

MaNcs: Az MDF új elnöke megválasztásakor kijelentette, hogy nyitni kell azok irányába is, akik korábban elmentek az MDF-ből, mert akik kiváltak, "eredményre nem tudnak jutni, és ennek az egész eszme képviselete látta a kárát". Mintha önöknek üzent volna.

Pusztai Erzsébet (az MDNP elnöke): Nem szeretnék feltételezésekbe bocsátkozni. Nagyon örülünk Dávid Ibolya megválasztásának, és biztató jelnek tartjuk, hogy az együttműködés egyre határozottabban kialakul a jobbközép pártok között. Megjegyzem, az MDNP tagjainak nagy része nem volt korábban MDF-tag. A kiváláskor sokkal többről volt szó, mint arról, hogy az MDNP-t megalakítók azért váltak volna ki az MDF-ből, mert Szabó Ivánnal (az MDNP tiszteletbeli elnöke - a szerk.) szemben Lezsák Sándor lett az MDF elnöke. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel már korábban kötöttünk együttműködési megállapodást, és az MDF-et is kerestük. Reméljük, hogy ez az együttműködés határozottabb formát ölthet.

MaNcs: A jobbközép pártok későbbi uniójára gondol?

PE: Az együttműködés kialakítása egy folyamat, és ez a szereplők mindegyikén múlik.

MaNcs: Dávid Ibolya vagy bárki az MDF új vezetőségéből megkereste már önt vagy pártját?

PE: Ez a kérdés hétfő délután kicsit korai, de bizonyos vagyok abban, hogy rövid időn belül találkozni fogunk. Mi is keresni fogjuk a kapcsolatot az MDF új vezetőivel.

- vcs -

Figyelmébe ajánljuk