Megkezdődtek a felmondások az egészségügyben – lejárt a tilalom

  • narancs.hu
  • 2022. június 4.

Belpol

Gondot jelenthet, hogy főként a képzett és nagyon tapasztalt szakdolgozók fordítanának hátat az ágazatnak.

Több intézményben rögtön megkezdődtek a felmondások, miután május 31-ével megszűnt a felmondási tilalom az egészségügyben, de egyelőre nincs felmérés arról, hogy pontosan hányan állnak tovább – írja a Napi.hu.

Már egy ideje záporoznak a megkeresések a FESZ jogsegély szolgálatához annak kapcsán, hogy mikor, milyen feltételekkel, és hogyan lehet beadni a felmondást a moratórium lejárta után. Több helyről is biztosan tudunk olyan dolgozókról, akik rögtön a távozás mellett döntöttek június 1-jétől kezdődően. Számszerű felmérést azonban csak a következő napokban fogunk készíteni a pontos arányokról – magyarázta a lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, aki szerint

nem egyszerre, hanem év végéig folyamatosan fog csökkenni a létszám, és több ezren távozhatnak. Gondot jelenthet, hogy főként a képzett és nagyon tapasztalt szakdolgozók fordítanának hátat az ágazatnak.

Az egy hónapos felmondási idő miatt csak a nyár közepére lesz kézzelfogható, hogy mekkora a kezdeti lendület.

A cikk szerint mivel nagyon sok a bennragadt szabadságnap – sok dolgozónak 2023/2024-re halasztották el a szabadságolását –, amennyiben a munkáltatók nem hajlandók pénzben megváltani a szabadságokat, akkor már a nyár folyamán megindulhat a felmondási hullám. A FESZ 700 fő megkérdezésével készült felmérése alapján minden negyedik szakápoló fontolgatja a felmondást az állami ellátásban; leginkább a képzett, legalább 20 éve szakmában lévő kollégák körében tervezik sokan a munkahelyváltást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk