Mégsem építhetik át a kisoroszi Szigetcsúcsot

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 8.

Belpol

Az agrárminiszter rendeletmódosításával megoldódhat a terület természetvédelmi státusza körüli anomália.

„Leállításra kerül a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett beruházás. 1997-ben elkövetett adminisztrációs hibák miatt nem valósulhattak meg a természetvédelmi követelmények a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett fejlesztés kapcsán. Ezt nem lehet elfogadni! Utasítást adtam a rendelet módosítására. Az építkezés pedig leállításra kerül.” Mindezt Nagy István agrárminiszter tette közzé közösségi oldalán, azután, hogy a környék lakói, természetvédők, és környezetvédelmi szakemberek egyaránt felháborodásuknak adtak hangot a Szentendrei-sziget északi csúcsára tervezett fejlesztésekkel kapcsolatban.

Kedden a Telex számolt be róla, hogy Vitályos Eszter fejlesztéspolitikai államtitkár a kormány elé terjeszti, hogy állítsák le a kisoroszi Szigetcsúcson az elvileg ezen a héten induló turizmusfejlesztési beruházást, mely ellen a nemzeti park is aggodalmait fogalmazta meg, és több mint hatezren tiltakoztak ellene egy petícióban.

Egy nappal ezt követően közölte a Facebookon a rendeletmódosítás hírét Nagy István. A tárcavezető megfogalmazása szerint: „A rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik.”

Vagyis hiába volt elfogadott terv a Szigetcsúcsra vezető út lebetonozásáról, a volt focipályán kibővített parkoló létrehozásáról,  14 mobil konténert, 44 WC és harminc zuhanyállás kialakításáról, mindezekre nem fog sor kerülni.

A település önkormányzata egyébként éppen a máris tapasztalható túlzott igénybevétellel indokolta a terület ilyen mértékű fejlesztését, csakhogy abban az utóbbi napokban megszólaló szakértők többsége egyetértett, hogy a bejelentett beruházás nem hogy csökkenteni, hanem egyértelműen növelni fogja a különleges adottságú terület forgalmát. A Magyar Turisztikai Ügynökség 370 millió forint támogatást biztosított a kisoroszi önkormányzatnak a munka kivitelezéséhez. A helyi vezetés vasárnap leis zárta a Szigetcsúcsot, és minden jel arra mutatott, hogy a hét elején megindul a Natura 2000-es természeti védettség alatt álló terület átépítése. Nagy István miniszter közleménye után azonban erre már aligha kerülhet sor.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk