Megszakadt a parlament ülése, a karzaton tüntetett a Tanítanék Mozgalom

  • narancs.hu
  • 2022. december 5.

Belpol

Latorcai János „rendzavarásra” hivatkozva rendelt el szünetet.

Éppen az oktatási rendszer összeomlásáról és a pedagógusok elkötelezettségéről kezdett beszélni Csárdi Antal az LMP országgyűlési képviselője hétfőn az azonnali kérdések órájában, amikor a karzaton felálltak a Tanítanék Mozgalom pedagógusai és diákjai – írja a Telex. Először megmutatták a kilenc követelésüket, majd hátat fordítottak, és fekete színű pólójukon fehér betűkkel a „Tanítanék” szót formázták meg 

Az ülést vezető Latorcai János félbeszakította Csárdi felszólalását, mivel a karzaton szerinte „rendzavarás történt”. Az akciót Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője Facebookon közvetítette.

Tanítanék a Parlamentben

Posted by Tordai Bence on Monday, December 5, 2022

Az ülésvezető elmondta, a házszabály szerint tilos a karzaton véleményt nyilvánítani. „Arra kérem, hogy távozzanak, mert van keményebb késztetőeszközünk is, és nem szeretnék ahhoz folyamodni” – fogalmazott a KDNP-s Latorcai, majd szünetet rendelt el.

Az akcióval kapcsolatban a Tanítanék Mozgalom Facebook-oldalán azt írta: „Ha a döntéshozók nem jönnek el hozzánk, mi megyünk hozzájuk!” 

✊ Ha a döntéshozók nem hajlandók eljönni hozzánk, akkor mi megyünk hozzájuk! ❗️ Támogasd te is a küzdelmünket, írd alá...

Posted by Tanítanék on Monday, December 5, 2022

A szünet után Csárdi Antal folytatta felszólalásár, és arról kérdezte a kormányt, szerintük „kinek használ az az erőszak, abúzus”, amit a kormány a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokkal szemben alkalmaz. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára erre válaszul arról beszélt, a szelfizés a tüntetéseken megy a baloldalnak, a cselekvés azonban nem. Mint elmondta, kormány a tárgyalásokban hisz, ők már legalább egy tucatszor leültek a szakszervezetekkel megbeszélésekre, a Belügyminisztérium pedig a szülőket is kérdezi a közoktatásról.

A 444 tudósítása szerint Törley Katalin, az akció egyik résztvevője a Kossuth téren elmondta: azért mentek be a parlamentbe, mert bár az elmúlt időszakban „nagyon komoly dolgok történtek az oktatási tiltakozások terén”, de sem a területet felügyelő Pintér Sándor, sem Orbán Viktor nem szólalt meg.

Törley hozzátette: „Ami itt most történt, az beleillik abba a sorba, amit már eddig is megtapasztalhattunk, akkor amikor ezek az emberek némák maradnak, amikor akulturális bizottság nem hajlandó meghallgatni a diákok és a tanárok képviselőit, akik a 9 pontról. Itt is az történt, hogy miközben némán felálltunka 9 ponttal a pólónkon, az ülést vezető Latorcai János szünetet rendelt el, és azzal fenyegetett meg bennünket, hogy kivezettet.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk