Megszavazták a kormány kulturális törvényét

  • narancs.hu
  • 2019. december 11.

Belpol

Hiába volt hétfőn többezres tüntető tömeg a Madách téren.

Az Országgyűlés szerdán elfogadta a kormány kulturális törvénycsomagját.

A parlament

  • 115 fideszes igen
  • 53 ellenzéki nem szavazattal, és
  • 3 tartózkodással

megszavazta a színháztörvényt.

Az ellenzéki képviselők tiltakozásképp felálltak és fekete maszkot tartottak az arcuk elé, az eseményről Tordai Bence osztott meg egy videót a Facebook oldalán.

Az új törvény szerint létre kell hozni a Nemzeti Kulturális Tanácsot, amely a stratégiai intézmények vezetőiből és az MMA elnökéből áll, és Kásler Miklós vezeti, és a továbbiakban ők tehetnek javaslatot a "kultúra kormányzati stratégiájára", illetve ők véleményezhetik és hangolhatják össze "a kulturális ágazati terveket."

A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, miszerint az új törvény értelmében az önkormányzati színházak vezetőinek kinevezéséről meg kell állapodni a kormánnyal, ha állami támogatáshoz kívánnak jutni. Ez ellen az intézkedés ellen tiltakozott hétfőn este több ezer ember a Madách téren.

Úgy tűnik, mindhiába. A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint a "a Katona József Színházban kialakult állapotok miatt készül megváltoztatni a kormány a kultúra finanszírozásának eddigi gyakorlatát". Ez azonban úgy tűnik, csak egy jó ok volt arra, hogy a kormány most jöjjön elő ezzel a módosítással.

A Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslat általános indoklásában ugyanis azt írják: "A szabályozást az is indokolttá teszi, hogy az elmúlt időszakban köztörvényes, nem pénzügyi jellegű visszaélések gyanúja merült fel állami és önkormányzati forrásokból is működő előadóművészeti szervezetekben, ami önmagában is indokolttá teszi a felelősségi viszonyok tisztázását."

Figyelmébe ajánljuk