"Féltek, hogy bűnhődni fogtok?" - dühös ezrek tüntetnek a kormány törvénytervezete ellen

  • narancs.hu
  • 2019. december 9.

Belpol

Nem sokkal a tüntetés kezdete előtt megtelt a Madách tér. Ezrek tüntettek a kormány tervei ellen. Beszámolónk a helyszínről.

Nem kis harag gyűlt fel a Madách térren a kormány kultúrpolitikai tervei ellen tüntetők egy részében - jelentették a helyszínen lévő tudósítóink. Kocsis Gergelynek, a Katona József Színház színészének, a rendezvény konferansziéjának meg kellett kérnie egy tüntetőt, hogy a “Féregirtást a parlamentben” feliratú tábláját tegye el, mert "ez most másról szól".

Bár a hétfőn beterjesztett törvénytervezetből a leginkább kifogásolt részek kimaradtak, a tüntetés szervezői, a színázi szakemberek nem hisznek abban, hogy a kormány meghátrál. 18 órakor, a demonstráció hivatalos kezdőidőpontjában tudósítóink szerint megtelt a Madách tér, pedig napközben még helyszínt is változtattak a szervezők, mert olyan sokan jelezték a részvételi szándékukat, hogy attól tartottak, a Városházánál nem fognak elférni.

A tömeg végül elfoglalta a Kiskörutat, mert a Madách téren sem fértek el. A villamos- és az autós közlekedés is leállt.

Okos, aki hallgat?

A tüntetést a Független Eladó-művészeti Szövetség mellett a Katona József Színház, a Radnóti Miklós Színház és a PanoDráma csoport szervezte, ez utóbbi igazgatója, Lengyel Anna napközben a 24.hu-nak azt mondta, szerinte "a kormány megijedt", és ezért enyhített a tervezett változtatásokon.

Ascher Tamás

Ascher Tamás

Fotó: Sióréti Gábor

„Nem vagyok színész, a saját hangomtól most is megijedek" - kezdte beszédét az első felszólaló, Barda Beáta, a Trafó igazgatója. "A Trafónak az a dolga, hogy a független társadalmakat helyzetbe hozza. Ha nem tudjuk megmutatni a sokféleséget, akkor mindenki veszíteni fog. El fogjuk veszíteni a szabadságot" - mondta.

Sodró Eliza, a Radnóti Színház színésze a fiatal színészek nyílt levelét olvasta fel. Három pontban fogalmazták meg az aggályaikat: A törvénytervezet beterjesztése előtt nem történt szakmai egyeztetés; Tiltakoznak a független társulatok támogatásának megvonása ellen, mert az a független szféra megszüntetését jelenti; Kőszínházak esetében a miniszteri vétójog súlyosan veszélyezteti a színházak autonómiáját.

Ezt a levelet 111 harminc év alatti színművész írta alá - mondta Sodró.

"Szerintetek paranoiás vagy okos az, aki hallgat? Vajon kell-e bátorság ahhoz, hogy kiálljak?Hiszem, hogy amit teszek, ahhoz nem kell bátorság, mert itthon vagyok" - mondta beszédében Farkas Franciska színész, drámapedagógus.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Farkas hozzátette: "A demokrácia első szabálya: viselkedj úgy, mint egy demokráciában. Mert félelemből nem épült semmi."

A fiatalok felszólalása után Jordán Tamás, a szombathelyi színház igazgatója következett, aki arról beszélt, hogy az 1990 után születettek csodálkoznak ezen a világon, de ő már ismeri ezeket a reflexeket a rendszerváltás előtti időkből. Arról beszélt, hogy a délután folyamán sokan kaptak levelet a kulturális államtitkártól, Fekete Pétertől, hogy semmi nem igaz abból, ami a törvénytervezetről a sajtóban megjelent. "Ha ez így igaz, az a ti érdemetek" - mondta Jordán a tömegnek.

Különben álmaink szertefoszlanak...

"Cselekedni kell, különben napjaink, pillanataink, szándékaink, álmaink szertefoszlanak. Meg kell őrizni a józan gondolkodásunk. Nem szabad idomulni. Meg kell őrizni nyugalmunkat, humorunkat" - mondta Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója.

"Az a gondolat, hogy a munka, az alkotás, a tudomány, a bíráskodás, az általános- és felsőoktatás éles fegyver ilyen vagy olyan értékharcban, valójában a kultúrát rombolja szét" - fejtegette Mácsai, aki ugyan nem mondta ki nyíltan, de a kormány kultúrpolitikai krédóját bírálta ezekkel a mondatokkal, hiszen még a törvénytervezetbe is bekerült, hogy a nemzeti kultúrának milyen célokat kell szolgálnia.

Kérdőjelek

Pintér Béla rendező meglepő felütéssel kezdte. Azt mondta, vasárnap írt egy nagyon kemény beszédet a tüntetésre készülve, mire "Ervin (vélhetően Nagy Ervin színész - a szerk.) ma szólt nekem", hogy felpuhították. "Baszd meg, most mit fogok csinálni?" - ironizált a rendező. A megoldás: ott, ahova az eredeti szövegébe felkiáltójelet írt, átírta kérdőjelre.

Pintér Béla

Pintér Béla

Fotó: Sióréti Gábor

„Mi függetlenek mégis kapunk néhány fillért? Nem Mága Zoltán vonóját fogják díszíteni a támogatások? Ez után is hozzánk fogtok színházba járni? Eddig is hozzánk jöttetek, ha sírni akartatok" - olvasta fel előre megírt beszédét Pintér minden jel szerint a fideszes politikusoknak üzenve.

false

Jordán Adél, Ónodi Eszter, Kocsis Gergely, Borbély Alexandra, Nagy Ervin

Fotó: Sióréti Gábor

"A kormánypropagandában elviselitek a hazugságokat, de a színházakban már nem? 
Mégsem dönttöttek úgy, hogy elpusztítjátok a független színházat? Mégsem mészároltok le bennünket? A legjobb színházakat? Felelni fogtok? Ő előtte? Hogy értsétek: a magyarok istene előtt? Féltek, hogy bűnhődni fogtok? Hogy a pokolban kipeckelt szemmel kell néznetek Balázs Péter darabjait? A Wales-Magyarország mérkőzést? A Bayer Showt? Mégsem vagytok a magyar kultúra gyilkosai?" - sorolta Pintér.

"Sokszor kell majd itt állnunk"

"Küzdelmes évek jönnek, Tudjuk, mi vár ránk. Meg kell védenünk a szabadságunkat. Sokszor kell majd itt állnunk" - jósolta Karácsony Gergely főpolgármester a tüntetésen.

"A diktátum mindenkinek szól, de legjobban Budapestnek" - fejtegette a főpolgármester. "Ez a diktátum egy kísérlet arra, hogy megtorolják azt, hogy a budapestiek kiemelték a fejüket a mocsárból és visszavették a városukat. Értjük a diktátum üzenetét." Hozzátette, a nehéz éveket az teheti könnyebbé, ha a kormány törekvéseit ellenzők együtt maradnak.

Azt ígérte, a főváros a 150 milliárdos tartozása ellenére megmenti a színházait.

false

Karácsony Gergely

Fotó: Sióréti Gábor

Boros Martin, Stereo Akt művészeti vezetője arról beszélt, a három nappal ezelőtt közzétett petíciót már 50 ezren írták alá. Azt mondta, nem zárható ki, hogy a jövőben egy még rémisztőbb törvényjaslattal álljon elő a kormány, ezért fontos, hogy kiálljanak a szabadságért. "Szükség van a közönségre, egyedül senki nem tudja megvédeni önmagát" - hangsúlyozta.

Tudósítóink szerint a beszédek elhangzása után az emberek még jó ideig maradtak a téren, beszélgettek.

Figyelmébe ajánljuk