Megszavazták az ellenzéki javaslatot, eltörölték a közigazgatási bíróságot

  • narancs.hu
  • 2019. december 10.

Belpol

Puhul a rendszer?

Elfogadta az Országgyűlés a Párbeszéd képviselőinek alaptörvény-módosítását, amely visszaállítaná a törvény szövegét a közigazgatási bíróságok tervét megelőző állapot szerint. A javaslatot a Fidesz, a KDNP, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik, illetve a Mi Hazánk független parlamenti képviselői is megszavazták.

Varga Judit igazságügyi miniszter már korábban bejelentette, hogy komoly szakmai vitákat követően a kormány eláll a közigazgatási bíróságok bevezetésétől. A törvényt hevesen bírálta a Velencei Bizottság is, mert szerintük az veszélyezteti a fékek és egyensúlyok rendszerét.

A kormány a hetedik Alaptörvény-módosítással emelte az Alaptörvénybe a közigazgatási bíróságokat, valamint a Közigazgatási Felsőbíróságot. A most elfogadott ellenzéki javaslat visszaállítja az  alaptörvény bíróságokra vonatkozó bekezdéseit a hetedik módosítást megelőző állapotba.

Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy a Fidesz letett a bíróságok megregulázásáról. Az, hogy Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét alkotmánybíróvá választották jelzi, hogy a kormány nem egy új bírói szervezetben szerezne befolyást, hanem a rendes bírósági rendszerben - annak is legfelső szintjén, a Kúrián.

Figyelmébe ajánljuk