Megszavazták az új alkotmánybírókat

  • narancs.hu
  • 2023. július 4.

Belpol

Nem történt meglepetés, simán kétharmados többséget szereztek. 

Megszavazta a parlament az új alkotmánybírókat, akik Dienes-Oehm Egon, Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Márta helyét veszik át a 12 éves mandátumok lejártával. A négy új alkotmánybírót a kormánypártok jelölték, így nem történt meglepetés, hogy a titkos szavazáson megszerezték a kétharmados többséget. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Momentum próbálkozott saját jelölttel, Bárándy Gergely korábbi MSZP-s képviselő személyében, sikertelenül – írja a 24.hu.

A testület négy új tagja:

  • Haszonicsné Ádám Mária,
  • Lomnici Zoltán,
  • Patyi András,
  • és Varga Réka.

Mindegyik jelölt 136 szavazatot kapott. 

A lap felidézi, hogy Haszonicsné Ádám Mária Áder János köztársasági elnök hivatalát vezette főigazgatói beosztásban, Áder távozása után a korábbi államfő alapítványában, a Kék Bolygóban vállalt szerepet jogi igazgatóként.

Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság vezetője volt 2002-től 2008-ig. Jelenleg a Kúrián elnöki tanácsadóként tevékenykedik, és társadalmi megbízatásban az Aranycsapat Testületének elnöke.

Patyi András dolgozott már az Alkotmánybíróságon, ott kezdte a pályáját harminc évvel ezelőtt. 1997-2006 között a XII. kerületben volt jegyző, majd három évre főtanácsadóként visszatért az Alkotmánybíróságra. Patyi a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és a Nemzeti Választási Bizottság elnöki tisztségét is betöltötte, utóbbi tisztségben kiérdemelte a „bírságkirály” jelzőt Orbán Viktor miniszterelnöktől, amikor látogatást tett nála az egyetemen. Jelenleg a Kúria elnökhelyetteseként dolgozik.

 
Patyi András, a Kúria elnökhelyettese előadást tart az id. Martonyi János életpályája és munkássága előtt tisztelgő emlékülésen Szegeden 2023. május 5-én. 
Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

Varga Réka az ELTE-n végzett, egyetemi docens a tudományos-oktatói fokozata a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogi tanszékén, egyben a dékáni posztot is betölti. Varga Réka emellett jelenleg az igazságügyi tárca főtanácsadója. Áder 2021-ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki, írja a 24.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.