Megszólal a fiatal, akire rászállt a kormánypropaganda: „Ma az a kitüntetés, ha az emberre azt mondják, hogy felforgató”

  • Gera Márton
  • 2017. szeptember 15.

Belpol

Nem ijed meg, abszurdnak tartja, ami zajlik, és megtiszteltetésnek érzi, hogy Schilling Árpádékkal került egy kategóriába.

Lassan már mindennapossá válik, hogy a kormánypropaganda szintlépéséről beszélünk, ám a 888 csütörtöki anyaga minden bizonnyal méltán érdemli ki a fenti jelzőt: a Habony Árpádhoz köthető portál ugyanis egy eredetileg zárt Facebook-eseményt megosztva arról számolt be, hogy mára tüntetést szerveznek a Független Diákparlament (FDP) tagjai az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elé, és ezzel ágyaznak meg az „őszi baloldali tüntetéshullámnak”. A Soros riadót fújt – pénteken kezdődne a rendbontás címet viselő cikkben van minden, ami manapság a kormánypropagandát jellemzi (az anyagot természetesen átvette az Origo és írt a dologról a Magyar Idők is): „pattanásos tinikről” ír G. Fodor Gábor lapja, családi kapcsolatokat vesz elő, és mindenekelőtt azt a fideszes, kormányzati narratívát erősíti, hogy idén ősszel zavargások lesznek a fővárosban.

Ezeknek elment a maradék eszük! – Tizenéves gimnazistákra szállt rá a kormánypropaganda

A lejáratásban náluk nincs korhatár. A kommunizmus nagyon sötét korszakát idézi a Fidesz azon lépése (is), amely során Németh Szilárddal kimondatták a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése után, hogy Gulyás Márton, Schilling Árpád és Vágó Gábor lehetnek azok, akik a gyanújuk szerint ősszel majd zavargásokat keltenek.

A cikkel sok egyéb mellett az a legfőbb gond, hogy szinte semmi nem igaz belőle.

A Független Diákparlamentet a 888 szerint „meglehetősen terhes múltú, balhés személyek működtetik családi bizniszként”, illetve „a Pukli-éra egyik nyúlványaként” jött létre, ami teljes félremagyarázása a valóban független szervezetnek, amelyet még 2014-ben hoztak létre javarészt gimnazisták, akik úgy látták, hogy a háromévente összehívott Országos Diákparlament (ODP) egyáltalán nem alkalmas az oktatásban tapasztalható problémák megvitatására. Erről részletesen beszélt a magyarnarancs.hu-nak idén márciusban a szervezet szóvivője, Kálló Dániel.

Megkerestük a Független Diákparlament alapítóját, Gyetvai Viktort, akiről a kormánypropaganda mostani cikke azt állítja,

a bűne, hogy rendszeresen vett részt kormányellenes demonstrációkon,

és „szerepet vállalt a Hallgatói Hálózatban (HaHa)”.

Ő azt mondja, mára valójában nem is tüntetést, csupán egy sajtótájékoztatóval egybekötött performance-ot szerveznek, amivel szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nem értenek egyet az oktatáspolitika jelenlegi irányával. Közösen eléneklik a Pink Floyd Another Brick in the Wall című számát, és cipősdobozokból falat húznak az Emmi Akadémia utcai épülete elé, így fejezve ki, hogy „a NER egy falat húzott a társadalom és a döntéshozók közé”. Vagyis a kormánypropaganda ezt a figyelemfelhívó eseményt mutatta be úgy, mint valamiféle nyitányát az „őszi rendbontásoknak”.

Gyetvai Viktor szerint abszurd, ami történik, vagyis hogy a kormány zavargásokról beszél, illetve Németh Szilárd Schilling Árpádot, Gulyás Mártont és Vágó Gábort nevezi meg a rend és a demokrácia ellenségeként: „Az, hogy őket nemzetbiztonsági kockázatnak nevezzük, teljesen nevetséges. Azt hiszem,

mindannyian többet tettek civilként a magyar társadalomért, mint bármelyik fideszes politikus,

aki gyakorlatilag szétlopja az államkasszát. Nagyon sokunknak ott van még mellettük a helyünk, ma szerintem az a kitüntetés, ha az emberre azt mondják, hogy felforgató. Annyira abszurd a helyzet, hogy akkor érezném magam rosszul, ha azt mondanák, én nem férek bele ebbe a kategóriába. Számomra megtiszteltetés Schilling Árpádékkal gyakorlatilag egy kategóriában szerepelni egy ilyen rendszer propagandistáinak a szemében.”

Gyetvai Viktor a Független Diákparlament korábbi ülésén

Gyetvai Viktor a Független Diákparlament korábbi ülésén

Fotó: MTI/Kallos Bea

Apró adalék, hogy korábban már megtámadta Gyetvai Viktort a kormánypropaganda: még 2016 tavaszán, a pedagógustiltakozások idején írt róla olyanokat a Pesti Srácok, hogy a „Soros-galaxisból nőtt ki”, és ott volt a Fidesz-székház 2013-as „ostrománál”. Az akkor éppen érettségiző fiatal beperelte a portált, és első fokon

meg is nyerte a pert, mert a cikk állításaival szemben nem vett részt semmilyen erőszakos demonstrációban.

Gyetvai a magyarnarancs.hu-nak azt mondja, a mostani cikkek miatt is megvizsgálja, milyen lépéseket tud tenni: „Nem fogom annyiban hagyni, mert rágalmazásnak tartom, hogy bármilyen erőszakos cselekménnyel kapcsolatba hoznak, mivel soha nem vettem részt ilyenekben, és soha nem is fogok. Ezt pontosan tudják ők is, hangulatkeltés ez az egész.”

„Én egyébként azt érzem, hogy most olyan, mintha minden erejükkel azt keresnék, hogy mire lehet ráfogni, hogy na, ez a zavargás, most kezdődik, és igazunk volt, amikor erőszakos megmozdulásokkal riogattunk. De szerintem ez egy nagyon-nagyon gyenge fogódzkodó arra, hogy bebizonyítsák az igazukat, mert az, hogy mi, diákok cipősdobozokat pakolunk egymásra, hogy megmutassuk, milyen fal van az emberek és a döntéshozók között, a legkevésbé sem mondható zavargásnak. Ennél a konkrét esetnél tényleg azt érzem, hogy

hülyét csinálnak saját magukból.

Ha az ember egy kicsit is tisztán tud látni, akkor nyilvánvaló számára, mekkora hülyeség, amikor azt írják, hogy itt Soros uszítja a diákokat, és majd erőszakos dolgok lesznek” – mondja Gyetvai Viktor.

Figyelmébe ajánljuk