Megszólalt a Médiatanács a köztévén futó orosz propaganda ügyében

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. március 1.

Belpol

Közleményükben valamiről azt állítják, hogy alkalmas lehet a közvélemény megtévesztésére, de az a valami nem a köztévén látható "tájékoztatás."

"Az elmúlt napokban politikai szereplők irányából súlyos kritika érte a közszolgálati médiát és a média más szereplőit. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa álláspontja szerint ezek a megnyilvánulások alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és közhangulat indokolatlan felkorbácsolására" - fogalmaz ma kiadott közleményében a Médiatanács, arra reagálva, hogy közszereplők - például Polyák Gábor, az ellenzék médiapolitikai szakértője - az MTVA vezérigazgatójának eltávolítását kérték a köztévén futó orosz háborús propaganda miatt.

A Médiatanács arra hívja fel a politikai élet szereplőinek figyelmét, hogy a választási kampány hevében is fontos a józan hangvétel megőrzése, a szabad, sokszínű és kiegyensúlyozott tájékoztatás befolyásmentes fenntartása.

Mint írják, az elmúlt napokban, az orosz-ukrán háború kitörése után a magyarországi nyilvánosság és média is korábban ismeretlen helyzettel szembesült.

A szomszédunkban zajló "tragikus események" (ők fogalmaznak így) ráadásul egybeesnek a magyarországi országgyűlési választási kampánnyal. A médiának és különösen a közszolgálati médiának ilyen időkben kiemelt felelőssége van a megfelelő tájékoztatásban.

Hozzáteszik, hogy a hatóság minden esetben az alkotmányos garanciák és a médiatörvény alapján jár el, a hozzá érkezett, a kiegyensúlyozatlanságra hivatkozó bejelentéseket a médiatanács ki fogja vizsgálni és megalapozott döntéseket fog hozni.

Polyák Gábor korábban arra kérte Koltay Andrást, a Médiatanács elnökét, hogy saját döntésével hívja vissza Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját. 

A Médiatanács elnöke ilyen döntést nem hozott, azonban célvizsgálatot indít, ami bemutatja az országos elérésű, hírműsorokat szolgáltató televíziós csatornáknak a háborús helyzettel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk