Szijjártó: Magyarország is támogatja Ukrajna EU-csatlakozási kérelmét

  • narancs.hu
  • 2022. március 1.

Belpol

Utólag csatlakozik Magyarország ahhoz a nyolc országhoz, akik elsőként támogatták Ukrajna felvételét. 

Mint arról tegnap beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn azonnali európai uniós tagságot kért Ukrajnának, majd még aznap alá is írta az ország csatlakozási kérelmét. Még hétfő este nyolc uniós ország (Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Észtország) vezetői egy nyílt levélben támogatták is Ukrajna javaslatát az azonnali felvételről. 

Bár a közös nyilatkozatnak Magyarország nem volt a része, kedden Szijjártó Péter külügyminiszter egy videóban bejelentette, 

Magyarország is támogatja a kezdeményezést, hogy Ukrajna kapjon mielőbb tagjelölt státuszt.

"Sürgetjük a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre a nyolc elnöknek ezt a kérését, amelyet Magyarország is támogat" – mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy erről ma tájékoztatta a lengyel és a litván külügyminisztert is. Közölte, azt várja el Brüsszeltől, hogy kezelje kellő komolysággal a javaslatot. 

Szijjártó a videóban egyébként megismételte a kormány korábbi álláspontját, hogy "a magyar emberek ezt a háborút nem akarták és nem is akarják, a magyar emberek békét akarnak", a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy minél előbb béke legyen.

Szorgalmazta a tárgyalásokat az ukránok és az oroszok között, és üdvözölte, hogy hétfőn tárgyalóasztalhoz ült az ukrán és az orosz fél, mint mondta, "abban reménykedünk, azért imádkozunk, hogy minél előbb folytatódjanak, és akkor minél előbb eredményt hozzanak". 

Megismételte azt is, hogy "mindent megteszünk annak érdekében, h megvédjük Magyarországot és a magyar embereket ettől a háborús konfliktustól, és hogy ne sodródhasson bele Magyarország ebbe a háborúba".

Hozzátette, "természetesen szolidárisak vagyunk Ukrajnával, természetesen kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, a modern kori magyar történelem egyik legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, és már készítjük elő a folytatást, és befogajduk, ellátjuk az Ukrajnából a háború elől menekülőket". 

Magyarország egyébként – a térségben jószerivel egyedüliként – nem hajlandó katonai felszerelést segítségül küldeni Ukrajnának. Orbán korábban az M1-nek adott interjújában arról beszélt, hogy Magyarország azért nem küld fegyvereket Ukrajnának, mert egyrészt ha akarna, sem tudna, másrészt egy különös érveléssel arra jutott, hogy "azokkal a fegyverekkel esetleg magyar emberekre is lőnek majd", ugyanis Kárpátaljáról is vonultattak be katonákat (bár nem világos, hogy az ukrán hadseregnek küldött fegyverrel miért a saját katonáikat lőnék).  

Sőt, mint azt megírtuk, Magyarország azt sem engedi, hogy bárki más a területén keresztül szállítson fegyvert Ukrajnának, ezzel komoly kritikát is kiváltva

Az elmúlt napokban Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária is bejelentette, hogy lőszerekkel, üzemanyaggal támogatja az ukrán hadsereget, sőt, friss hírek szerint Bulgária, Lengyelország és Szlovákia még vadászgépekkel is. A környező országok közül egyedül Szerbia az, amely oroszbarát álláspontra helyezkedett, és szankciókat sem alkalmazott. 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.