Megszűnik a Színház folyóirat nyomtatott kiadása

  • narancs.hu
  • 2022. november 29.

Belpol

A lap az 55. évfolyamában járva hozta meg a döntést. Azonban az online felülete megújul, többféle igényt is kielégít majd a jövőben a tervek szerint. 

„Ilyenkor, vagyis késő ősszel, tél elején már nagy erőkkel kampányoltunk a nyomtatott lap előfizetése mellett az előző években. Ez a kampány idén elmarad. És hát nemcsak idén marad el, hanem végleg. Az 55. évfolyamában járó Színház folyóirat utolsó előtti számát tartja kezében a tisztelt olvasó. Azért az utolsó előttit, mert az utolsó, azaz a decemberi lapszámmal a nyomtatott kiadás – a szerkesztőség kezdeményezésére és a Színház Alapítvány kuratóriumának jóváhagyásával – megszűnik” – olvasható a szinhaz.net oldalon, vagyis a Színház folyóirat online felületén. 

A közlemény szerint a lapnak be kellett látnia, hogy a „rohamosan változó-átalakuló médiatérben és a hosszú távú finanszírozhatóság permanens bizonytalansága közepette a papíralapú Színház kiadása fenntarthatatlan. És persze nem csak ezért. Fenntarthatatlan az olvasási szokások megváltozása, a krónikus szerzőhiány, a szerkesztői túlterheltség, de a környezetbarát szempontok és sok más miatt is”.

Ezzel együtt a látszatát is kerülni szeretnék, hogy áldozatok lennének. „Nem vagyunk sem a magunk, sem mások áldozatai, még ha jól tudjuk is, hogy a NER-ben minden szinten szinte mindent megtesznek azért, hogy ne virágozzék minden virág. Mi inkább azt látjuk, és arra kívánunk lehetőleg még idejében reagálni, nem megvárva a teljes szellemi és pénzügyi ellehetetlenedést, hogy a hagyományos lapkészítésnek – bármennyire szeretnénk védeni a mundér becsületét, és bármilyen makacsul dolgoztunk is azon, hogy ez ne így legyen – mára lényegében befellegzett, vége. Radikálisan új kihívások érnek nap mint nap bennünket, radikálisan új kihívások vannak a média területén is, és ezekre a kihívásokra a művészeti szaksajtónak (nemcsak a kritikainak, az elméletinek is) meg kell találnia a megfelelő válaszokat”. 

A lap „újratervez, átalakul”, aminek első lépéseként tavaszra új, korszerű, vizuálisan és szerkezetében is 21. századi honlappal szeretnének előrukkolni, „ahol a régi netes tartalmak és a print vállaltan tematikus összeállításai egy felhasználóbarát felületen átláthatóan, egymással harmóniában megjelentethetők”. 

„Na mármost, az új honlapunk, úgy tervezzük, egyszerre kíván majd kétféle igényt kielégíteni: egyrészt felfrissítve-megújulva bővíti a korábbi netes kínálatot (kritikák, háttéranyagok, drámák, podcastok, interjúk stb.), másrészt úgynevezett tematikus dossziékba rendezve helyt ad komplexebb, elemzőbb, rétegzettebb cikkösszeállításoknak, tematikus fókuszoknak” 

– fogalmaznak a közleményben

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk