Csöppet sem meglepő fordulat: nem lesz baja az oroszoknál jól fekvő, vízumgyártó magyar diplomatának

  • narancs.hu
  • 2018. október 29.

Belpol

Pedig Kiss Szilárd moszkvai vízumgyára több ezer schengeni vízumot adott ki teljesen ellenőrizetlen orosz állampolgároknak.

„Semmi meglepetés: megszüntették a vízumokat többezres tételben prostituáltaknak és orosz bűnözőknek kijáró Kiss Szilárd volt agrárattasé elleni eljárást. Mondjuk aki annak ellenére dolgozhat miniszteri megbízottként, hogy orosz maffia- és titkosszolgálati kapcsolatok miatt kétszer is megbukik a nemzetbiztonsági ellenőrzésen, annak a sérthetetlenségén kár is csodálkozni” – írja közösségi oldalán Panyi Szabolcs, aki több cikket is írt Kiss Szilárd volt agrárattasé ügyeiről.

A moszkvai vízumgyárként tevékenykedő Kiss Szilárd ellen nemcsak az oknyomozó cikkek szóltak: ügyei miatt a Párbeszéd, Szél Bernadett és Tényi István tettek feljelentést. Kiss irányításával mindezek szerint a moszkvai nagykövetség konzulátusán több ezer schengeni vízumot adtak ki teljesen ellenőrizetlen orosz állampolgároknak, akik közt olyanok is voltak, akik még Magyarországra sem jöttek el, hanem egyből továbbutaztak más uniós tagállamba.

Tavaly ráadásul  külügyminisztérium belső vizsgálati anyaga is kiderítette, írja a 444.hu, hogy ezek „tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású orosz állampolgárok” voltak, akik „minden látható, dokumentált ellenőrzés nélkül” utazhattak be az Európai Unió területére. A legtöbb esetben maximum egy lakcímet és személyes adatokat tudtak csak a személyekről, a kérelmezők java még csak személyes találkozáson sem kellett, hogy részt vegyen.

Ezek az ügyek egy idő után már a magyar külügynek sem voltak vállalhatóak, ezért Kiss Szilárdot 2013 szeptemberében Martonyi János visszahívta, hogy aztán az akkori vidékfejlesztési miniszter, Fazekas Sándor keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri megbízottként alkalmazza tovább.

Kisst végül 2015-ben letartóztatták, de nem a vízumügyek miatt, hanem az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezethez kapcsolódó ügyei miatt.

A mostani vizsgálatban a IV. és XV. kerületi ügyészség szerint: „a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.

Mindezt amellett, hogy:

  • az ügyészség tudott arról, hogy egy Dubrovin nevű orosz üzletember beperelte Kiss Szilárdot, mert hiába fizetett neki 80 ezer eurót azért, hogy szerezzen be vízumokat a „barátainak”, Kiss a pénzt lenyúlta, de az ígért vízumokat nem szállította le. Az orosz bírósági végzést, miszerint Kissnek ezt a kenőpénzt vissza kellett volna fizetnie, a nyomozás során a magyar rendőrség képtelen volt beszerezni;
  • a német külügy hivatalosan is szólt a visszaélésekről, de őket sem keresték meg a magyar hatóságok;
  • a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium azokat a meghívóleveleket, amiket Kiss Szilárd több mint 5800 vízumhoz kiadott, és bizonyítékok lehettek volna, egyszerűen leselejtezte.

Figyelmébe ajánljuk