Itt az új amerikai nagykövet – Kicsoda Colleen Bell?

  • narancs.hu
  • 2014.12.02 20:54

Belpol

Kinevezését ma szavazta meg a szenátus. Honnan jött Colleen Bell, és mire megyünk vele?

Colleen Bell kinevezésének hátteréről a nyomtatott Narancsban olvashat bővebben (a múlt héten megjelent szám szerdán még kapható az újságosoknál). Rényi Pál Dániel cikkéből kiderül, mit jelent Bell érkezése az amerikai–magyar diplomáciában, ahogy az is, kik lehetnek azok az újabb kormányközeli személyek, akiket kitiltanak az USA-ból. Alant összefoglaló cikkünk részleteit olvashatják.

*

Tavaly novemberben Barack Oba­ma elnök a külügyminiszté­rium ajánlására Colleen Bell szappanopera-producert jelölte budapesti nagykövetnek. Az illinoisi származású Bell politikai jelölt: az opensecrets.org szerint 800 ezer dollárt kalapozott össze Obama 2012-es kampányához. A Demokrata Párt gyakran fizeti ki lobbistáit nagyköveti pozíciókkal, és Obama kormánya erre különösen hajlamos, amiért nemcsak a republikánusoktól, de a liberális hangvételű amerikai sajtótól is kap hideget-meleget. (E gyakorlat persze egyáltalán nem új, az európai országok többségében is politikai nevezettek kapnak nagyköveti pozíciókat – Magyarországon is így volt az ­elmúlt húsz évben.)

false

 

Fotó: MTI

A Los Angelesben élő producer asszonynak nincs sem külpolitikai, sem jelentősebb diplomáciai tapasztalata, és semmilyen módon nem kapcsolódik Magyarországhoz, különösebben nem is készült föl szenátusi meghallgatására. A két ország közötti katonai és kereskedelmi egyezményeket ugyan szépen felsorolta, ám arra már képtelen volt értelmes választ adni, hogy mik az Egyesült Államok elemi stratégiai érdekei Magyarországon. Teljesen mégsem nullázta le magát…

A 47 éves Colleen Bell eredetileg Colleen Bradley néven született az illinoisi Evanstonban, 1967-ben. Négy gyerek édesanyja, és ha megválasztják, az elmúlt húsz év alatt ő lesz az Egyesült Államok negyedik női budapesti nagykövete. Közgazdaságtant és politikatudományt tanult, de férjének köszönhetően a filmbiznisz felé fordult. 1991-ben ment feleségül Bradley Bellhez, a Gazdagok és szépek (The Bold and the Beautiful) című romantikus szappanopera író-produceréhez. A Bell házaspár közismert az Egyesült Államokban, igaz, nem a filmipar krémjéhez tartoznak. A Guinness Rekordok Könyve szerint a Gazdagok és szépek a legnépszerűbb nappali tévésorozat, amit a világ 110 országában néznek, többnyire háziasszonyok. 25 év alatt közel 7000 epizódot készítettek. A sorozat, amelynek a produceri teendőit egybekelésük óta a házaspár közösen végzi, a nagy Bell família védjegyévé vált. A Bellek, hasonlóan a filmipar legtöbb jómódú családjához, mindig is meggyőződéses demokraták voltak, ámbár a 2008-as Obama-kampányban Colleen Bell társadalmi tevékenysége kimerült a jótékonykodásban. Két évvel ezelőtt aztán már aktivizálta magát, és részt vett a charlotte-i demokrata konvención Kalifornia állam egyik delegáltjaként. Később több adománygyűjtő akciót és partit szervezett Obamának, a The New York Times pedig a demokrata jelölt legfőbb adományozói között emlegette.

Neked ajánljuk