Megyei SZDSZ-kampánynyitó Kecskeméten: Kihívó pózban

Belpol

Egy kampány hatékonysága egyfelől az adott párt programján múlik, másfelől azon, aki ezeket az ígéreteket előadja (a személyiség pótolhatatlan szerepe), harmadrészt azon, ahogyan ezek bekerülnek a köztudatba (politikai marketing). A legnagyszerűbb program is megbukhat, ha hiteltelen jelölttől halljuk, illetve jó marketinggel tulajdonképpen bármit - akár megvalósíthatatlan programot is - el lehet adni a vevőnek. Ennyit az elméletről, most pedig irány egy konkrét - szabaddemokrata - kampánynyitó megyei nagygyűlés.

Egy kampány hatékonysága egyfelől az adott párt programján múlik, másfelől azon, aki ezeket az ígéreteket előadja (a személyiség pótolhatatlan szerepe), harmadrészt azon, ahogyan ezek bekerülnek a köztudatba (politikai marketing). A legnagyszerűbb program is megbukhat, ha hiteltelen jelölttől halljuk, illetve jó marketinggel tulajdonképpen bármit - akár megvalósíthatatlan programot is - el lehet adni a vevőnek. Ennyit az elméletről, most pedig irány egy konkrét - szabaddemokrata - kampánynyitó megyei nagygyűlés.Ahelyszín egy nagyváros, Kecskemét, az időpont - minden szervező rémálma - szombat, kora este. (Igaz, aki ilyenkor is eljön, az nyilvánvalóan ún. "biztos pártválasztó".) Az ős-SZDSZ-esek közül sokan itt vannak, ám a párt aktivista gárdája mára teljesen kicserélődött - mindenesetre hajdani képviselőket (Zombori Mátyás, Csikai Zsolt) is látni a közönségben.

Bács-Kiskun 10 választókerülete közül jelenleg egyikben sincs SZDSZ-es képviselő (korábban ez nem így volt). A párt minden körzetben saját jelöltet indít - Bácsalmáson példának okáért Rapcsák András energiagazdálkodási szakmérnököt (akinek semmi köze a nemrég meghalt hódmezővásárhelyi polgármesterhez, Rapcsák Andráshoz). Érdekes párharcra van kilátás Kiskunfélegyházán, ahol a megyei közgyűlés fideszes elnökének, Endre Sándornak a várost 1990 óta vezető polgármester, Ficsor József a kihívója. (Zárójelben, de érdemes megjegyezni: Endre a megyei Fidesz-lista második helyezettje. Eredetileg amúgy a kilencedik helyre rangsorolta őt a megyei Fidesz-választmány, ám az országos választási egyeztető bizottság - veb - alig egy hét múlva helycserét fogadtatott el: most Nyitray András - a kulcsfontosságú nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottság tagja, kecskeméti egyéni képviselő - van a lista végén. A döntés különlegességét az adja, hogy sehol másutt nem módosított a veb a megyék által elfogadott listákon, csak itt.)

Kecskemét egyik választókörzetében Horváth Zsolt (Fidesz) jelenlegi képviselővel szemben Vári Gyula világbajnok vadászpilóta indul szocialista támogatással (utóbbi két nap alatt, kisujjának mozdítása nélkül megkapta a szükséges számú ajánlószelvényt), a szabaddemokrata alternatívát Márton Zoltán ügyvéd testesíti meg, míg a másikban - Nyitray András (Fidesz) ellenfeleként - Szűcs Miklós MSZP-jelölt, illetve Soósné Csóti Szilvia (SZDSZ) orvoslátogató gyógyszerész indul.

Vári Gyula és Szűcs Miklós - néhány szocialista aktivistával együtt - megjelent az SZDSZ kecskeméti rendezvényén, de nemigen ismerték fel őket... Kuncze Gábor rutinosan ismerteti a szabaddemokraták választási céljait (ezekről lásd: Helyre, tétre, befutóra, Magyar Narancs, 2002. február 14.), a közönség derül az olyasféle kitételeken, hogy "voltak jó dolgok is az elmúlt négy évben, ezekről a Fidesz gyűlésein hallhatnak".

Összefoglalója profi, érvelése - különösen, amikor az 1997-ben megindult gazdasági növekedést hozza szóba - szakszerű. Bevezetője után - papírlapokon - megindul a kérdések áradata. Kuncze elemében érzi magát, válaszai rá jellemzően ironikusak; a népegészségügyi programból - szavai szerint - az átlagember annyit érzékelhetett, hogy Mikola miniszter nem tűri a minisztériumban azt, aki dohányzik; a szerda reggeli Orbán-interjúk stílusát ekképp parodizálja: igaz-e, miniszterelnök úr, hogy ön a legokosabb, mire a válasz: fantasztikus, hogy önnek milyen jó szeme van, és így tovább. Megfelel arra is, vajon tényleg ő volt-e a történelem legrosszabb belügyminisztere: két konkrét ügy miatt kúszott föl a bűnügyek száma, mondta, ám ezeket megoldották, a tetteseket bíróság elé állították, ezzel szemben tavaly 35 százalékosra csökkent a felderített esetek aránya.

A küldöttek bemutatása gyorsan és flottul megy: a két kecskeméti külön lehetőséget kap. Egyikük sem beszél megvalósítandó programjáról, Soósné Csóti Szilvia verset is mond, a Várival egy körzetben induló Márton Zoltán - papírról - azon vallomását olvassa föl, hogy miért lett liberális. Kuncze kicsivel később azt tanácsolja: legalább a listán szavazzanak az SZDSZ-re, amely pártra szükség van a kormányváltáshoz.

A tévések ezt azonban már nem veszik - egy másik helyszínen a kisgazdák kezdték a nagygyűlésüket, oda kellett rohanniuk. A parkolóban indulásra készen motorját melegíti az SZDSZ óriásplakátokkal díszített kamionja, a két szocialista jelölt elégedetten nyújtózkodik (már régen leadták jelölőszelvényeiket), és szemlátomást nincsenek megsértődve, hogy egyetlen szó üdvözlésben sem volt részük. Ilyen a kampány.

Ballai József

Figyelmébe ajánljuk