Mert mindenkinek laknia kell valahol – Szombaton demonstráció a lakhatáshoz való jogért

Belpol

Október 8-án rendezi A Város Mindenkié (AVM) hagyományos menetét.

A hatodik vonulás más lesz, mint az eddigiek és ez az esemény nevében is megmutatkozik: korábban Üres Lakások Menetének hívták, most viszont Menet a lakhatáshoz való jogért. Az akció szervezői ezt azzal indokolták, hogy bár az üres lakások problémája továbbra is súlyos kérdés, a lakhatási válság egyre inkább mélyül és egyre több embert érint. „Azokat, akiknek lakbér- vagy rezsihátralékuk van, egészségtelen környezetben élnek, például az a félmillió gyerek, aki penészes lakásban lakik, akik szívességi alapon élnek valahol, akik nem tudnak megfelelően fűteni, akiket a kilakoltatás fenyeget, vagy azokat a fiatal párokat, akik nem tudnak összeköltözni, mert nem találnak megfizethető albérletet maguknak” – mondta Átal Dóra, az AVM tagja, a menet egyik szervezője. Az akcióval azt kívánják demonstrálni, hogy a lakhatási válság nemcsak azokat érinti, akik hajléktalanszállón vagy kunyhókban, esetleg szegregáltan kénytelenek élni, hanem sok mindenki mást is, több millió embert. Ezért a probléma közügynek tekintendő. Ráadásul olyan közügynek, amelyért politikai akarattal sokat lehetne tenni.

„Fontos célunk, hogy a lakhatáshoz való jog végre a gyakorlatban is megvalósuljon, ehhez pedig kormányzati és önkormányzati intézkedésekre lenne szükség. Hasznosítani kellene az üres lakásokat, ki kellene építeni egy jól működő és hozzáférhető szociális bérlakás rendszert, lakásfenntartási támogatást és adósságrendezési szolgáltatást kellene nyújtani” – folytatta Átal Dóra. Az AVM azért is küzd, hogy ne lehessen senkit elhelyezés nélkül kilakoltatni, hogy lakhatási problémák, vagy éppen kilakoltatás miatt ne emeljék ki a gyerekeket a családból, és hogy senki se ragadjon évekre hajléktalanszállón.

A szombati vonulása nyitóbeszédek után délután 3 óra körül indul az Erzsébet térről, és a II. János Pál pápa téren ér véget, ahol újabb felszólalók mondanak beszédet, majd piknikkel és bulival folytatódik az esemény. A menethez eddig a Közélet Iskolája, a MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport), a Levegő Munkacsoport, a Tanítanék Mozgalom, a TASZ, és az Artemisszió Alapítvány csatlakozott. A szervezők elmondták, idén a nagyobb civil szervezetek és egyesületek mellett kisebb lakóközösségek is képviseltetik magukat a rendezvényen.

Figyelmébe ajánljuk