Mese a 413 milliárdról: Hufárvágás

  • - kr -
  • 1999. október 6.

Belpol

Úgy tűnik, nem jön össze Torgyán József nagy álma a vidékfejlesztésről és a 413 milliárd forintról. Pedig néhány kalandvágyó kisgazda több mint 300 milliárd rejtőző forintot fedezett fel a költségvetésben szeretett elnöke számára. A baj csak az, hogy a pénz egy részét olyan polgárok zsebében lelték fel, akik nem a földművelést és a vidékfejlesztést tekintik kedvenc hobbijuknak, így ezt a pénzt el kellene szedni tőlük.
Úgy tűnik, nem jön össze Torgyán József nagy álma a vidékfejlesztésről és a 413 milliárd forintról. Pedig néhány kalandvágyó kisgazda több mint 300 milliárd rejtőző forintot fedezett fel a költségvetésben szeretett elnöke számára. A baj csak az, hogy a pénz egy részét olyan polgárok zsebében lelték fel, akik nem a földművelést és a vidékfejlesztést tekintik kedvenc hobbijuknak, így ezt a pénzt el kellene szedni tőlük.

Mikor Torgyán József, 413 milliárd magyar forint miniszterelnöke megneszelte, hogy akárhogy is mesterkedik, nem kap többet Orbán Viktortól, mint 262 és fél milliárdot, magához hívatta doktor Csúcs Lászlót és - a miniszterelnök megfogalmazása szerint - annak "kincskereső brigádját": kerítsék elő azt a hiányzó akárhány százmilliárdot, mindegy, hová bitangolt el a barma, és hozzák elejibe a fülinél fogva.

Lászlónak nem szállt inába a bátorsága. Jól tudta, hogy ő egy adószakértő (és ha elfelejtette volna, hát elég volt egy pillantás a személyijébe), és ezért senkinek sem tűnik fel, ha az APEH-nél kezdi el dolgát végezni. Csúcs addig nézelődött, addig kutakodott, egyszer csak kezébe akadt egy tekintélyes tétel, lehetett vagy 100 milliárd huf. Pontosan nem is tudta megszámlálni azt a temérdek talált jószágot, tán meg se akarta, csak annyit mondott, hogy az APEH és a társadalombiztosítás jövőre beszedhetné a tartozások egynegyedét, és az kábé 100 milliárd. Csak hatékonyabban kellene adót behajtani és punktum.

Csúcs és csapata (benne Szabadi Béla, akit messziről elárult terepszínű álcafürdősipkája) nem időzött sokáig ezen a barátságtalan helyen. Felkerekedtek, és kerestek tovább. Nénó verte fel a csalitot! Elmentükben találtak ugyan még 15-20 milliárdot az "alultervezett adóbevételek" házatáján, és Csúcs azon is elmorfondírozott, hogy ideje lenne már felállítani egy APEH-et átvilágító bizottságot, de gondolatai ekkor igazából már messze jártak.

Hét krajcár

Merthogy "a monetáris szféra tartalékai" felől ütötte meg a fülét némi nesz. Oda is csördített a doktor jóféle kisüsti ostorával: hát nem újabb 100 milliárd huf cincog ottan? Hogy pontosan hol, azt bizony Csúcs nem árulta el senkinek. Csak annyit mondott, hogy a "monetáris szféra" nem az ő asztala, ő csak szólt, hogy sok itt a huf, tessék megkeresni. Részletekről beszéljen helyette inkább az illetékes, Boross Imre tárca nélküli miniszter. Ám a tárca nélküli miniszter nem beszélt, csak somolygott magában, oszt pödörintett egyet a nagymamája pajeszán (az ám, csakhogy nem pajesz volt az, hanem bajusz, és nem a nagymamájáé, hanem Papp Endréé, a Híradó vadonatúj műsorvezetőjéé).

Doktor Csúcs fel is kapott sárga pejkójára, a Kettesre, felcsapta az áramszedőt, és meg sem állt a Miniszterelnöki Hivatalig. Ott abban a minutában rettentő haragra gerjedt, hogy a kancellária a tavalyi pénzének több mint másfélszeresét kapja jövőre, majd említést tett betyárosan a "kormányzati struktúra átalakításáról" és "a kormányzati munka" hatékonyabbá tételéről. De részletekbe most sem bocsátkozott, csak megköpte plajbászát, és noteszába írta: itt legalább 5 milliárd rénes huf bújt el. Bandukolt tovább, a Láthatatlan Források felé. Addig ment, mendegélt, míg az "Alultervezett Inflációig" nem ért. Lett is ribillió, Csúcs jöttére 15-20 milliárd huf hussant szét legottan! De hiába, mert a doktor összefogdosta mind, és beírta a noteszába ezeket is az utolsó fillérig! Tíz másikat meg a "bankrendszer szorosabb ellenőrzésénél" talált, a "nem bér jellegű jövedelmek megadóztatásánál", meg 4-6 milliárdot öntött ki az ürgelyukból.

Ekkor azonban hirtelen abbahagyta a keresést. Torgyán elnök ugyanis váratlanul bejelentette, hogy üsse kő, elfogadja Orbán Viktor 262 milliárdját, de nem mond ám le a többi pénzről, jól jön az később is a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárcának. Az adóbehajtásból származó pénzeket egy külön költségvetési fejezetre kéri jövőre.

Kéz a biliben

De hiába teremtett elő Csúcs és csapata 300 milliárdot, hiába világították át ízibe a költségvetési szervek pénzügyi gazdálkodását: kincskereső munkájukat még a "szakma" sem ismeri el. A Pénzügyminisztérium államtitkára például mindössze köszönetét fejezte ki a doktor "szakértői segítségnyújtásáért". Tállai András fideszes szakértő a MaNcsnak egyenesen kétségbe vonta, hogy egyáltalában létezik olyan nagyságrendű láthatatlan pénzösszeg, amelyet ők eddig ne fedeztek volna fel. Bauer Tamás szabaddemokrata képviselő egyszerűen komolytalan blöffnek tart mindenfajta kincskeresést, jóllehet Bauer szerint Csúcsban - kisgazda létére - komoly adószakembert tisztelhetünk. Bauer szerint veszélyes azt a látszatot mutatni, hogy ebben az országban bármire elő lehet teremteni pénzt, csak keresni kell, mert ez nem igaz. Arról lehet vitatkozni, hogy mire kerüljön pénz és mire ne, a kisgazdák módszere azonban komolytalan.

A szocialista Burány Sándor szerint csak hiú ábránd, hogy hatékonyabb adóbehajtás révén egyik évről a másikra sok százmilliárddal lehet növelni az állami bevételeket. "Ez sehol sincs így, rendkívüli szigorításokkal is csak legfeljebb évi 3-5 százalékkal lehet több adót behajtani."

Persze Torgyán József terve, hogy jövőre ő fog diszponálni az ország éves büdzséjének (3750 milliárd forint) több mint tíz százalékával, eleve kudarcra volt ítélve. Még ha valamilyen csoda folytán csepegni kezd is a pénz a maga számára fenntartott külön költségvetési fejezet számlájára, akkor sem használhatja fel saját vidékfejlesztési és politikai céljaira. Az államháztartási törvény értelmében adóbeszedésből származó többletpénzekből ugyanis csak a költségvetés hiányát lehet fedezni. Újabb kiadásokra nem lehet elkölteni.

A mesének vége. Szép álmokat.

- kr -

Figyelmébe ajánljuk