Tartalom

MaNcs, XI. évf. 40. szám, (1999.10.06.) (1999-10-06)

Egotrip

Egotrip

Keresztury Tibor: Keleti kilátások (A vége felé)

Minden egybevág mostanában újra, egy irányba mutat. A hét elején ugyan még fölfelé haladtam, mivel látogatást tettem a MaNcs szerkesztőségében, ami már önmagában élményszámba megy; ha hozzád se szólnak, akkor is létesemény. Hozzám viszont hozzámszóltak, és akkor még nem is mondtam sokat. Nem csoda hát, hogy viszonylag ép önbizalommal silabizáltam azokat az egészen furcsa jeleket hazafelé a büfékocsi asztalánál, amik betűk voltak, nyilván, és nem is csak a rázkódás volt, ami az intellektuális típusú, töltekező időtöltésnek betett, és nem is csupán az, amire jó szaglással gondolni tetszenek, hanem az, hogy nagy hirtelen rám tört a felismerés, milyen sokára jön megint ilyen, hogy lesz erőm a Küküllő utcából kimozdulni, holott kimozdulni, ezek szerint, jó. És onnantól sajnos a csúszdán voltam újra, mélységesen osztva hasonlóképp nehéz sorsú asztaltársam egyetlen, szóismétlésekkel terhelt bővített mondatban feltörő bánatát: a nap végére, bazd meg, 40%-kal lejjebb vagyok, bazd meg, Lacikám, legalább, pedig igyekeztem bazd meg, Budapesten, bazd meg, elhiheted, úgyhogy azt gondolom, bazd meg, siessél egy sörért, mivelhogy mindjárt megérkezünk, onnantól meg, bazd meg, nincs remény egy szál se, mivelhogy várni fog az állomáson, bazd meg, Andreám.

Para

Egotrip

Kovács Imre: én

Jönnek deréktájékról a lelkes állatok, vállból a semittevők, aztán az egészet megkoronázza egy egetverő, hogy könnyebb, lélegezhetőbb legyen ez az egész, ez a vemhes majdnem ezredvég, amit úgy ünnepelnek a sorstalanok. Kidőlnek a fenyők, mondjuk maradjunk ennyiben, kidőlnek, semmi teatralitás, csak a dőlés maga, sem erdőtűz, sem militáns zöldek, akik felgyújtanák a határt, hogy a tájidegen fajok pusztuljanak innen végre, de nem, nem gyújtják fel, mert nem is értik, miért kellene, amikor kidől minden magától, milyen határtalan és osztható a szeretet.

Publicisztika

Publicisztika

Dessewffy Tibor: Szereti ön...?

Az Olvasó helyesen teszi, ha szkepszissel figyelgeti mindazokat, akik a "valódi kérdésekről" kívánnak beszélni - hogy azokat, akik a valódi válaszokat próbálják nekünk feltálalni, ne is említsük. Hiszen már e bizonyos "valódi kérdés" megfogalmazásakor sem teszünk mást, mint kizárjuk a többi, potenciálisan szintén "valódi" problémát. Ezzel egyidejűleg a kizárólagosság reflektorfényébe taszajtott tényálladék a konceptuális tehetetlenségi nyomatéknak engedelmeskedve, mint a kisgömböc, saját űrtartalmát messze meghaladó méretűre növekszik. Ezzel együtt - miközben csókoltatjuk mindazokat, akik szintén magától értetődőnek tartják az ún. tények társadalmi konstruáltságát -, mégiscsak vannak olyan kérdések, amelyek mellett nem lehet elmenni. S e problémák valódisága éppen abban áll, hogy - az előző rendszer egy kedves fogalmi dichotómiájával játszódva - ha szubjektíve fittyet hányhatunk is nekik, attól még objektíve léteznek, vagy emberibb nyelven: adott esetben a nem-válasz is súlyos következményekkel járó válasznak minősül.

Belpol

Belpol

"Valamit megsemmisíteni néha nehezebb, mint létrehozni" (Bartis Attila író, fotográfus)

Aki a frankfurti Literaturhausban megnézi Az Engelhard-hagyaték című fotókiállítását, annak utána három felolvasóesten, pódiumbeszélgetésen lehet/lesz alkalma közelebbit megtudni Engelhardról, első publikált műve, a Suhrkamp kiadónál most németül is megjelent A séta (eredetileg JAK-Balassi, 1995) című regény egyik alakjáról. A jövő héten kezdődő nemzetközi könyvvásáron, amelynek főszereplője Magyarország, mindez érdeklődést kelthet Bartis Attila másik képsorozata, a Photo Pygmalion és második kötete, A kéklő pára novellái (Magvető, 1998) iránt is.

Belpol

Kongresszus előtt az MSZP: Minden nagyon gromek

Felgyorsultak az események a szocialisták körül: átvették a vezetést a közvélemény-kutatásokban, tárgyalásokat folytatnak stratégiai partnerükkel, az MSZOSZ-szel, fiataljaik pedig együttműködési megállapodást kötöttek egymással. A szocialistáknak jövő ilyenkorra kész programot kell alkotniuk a 2002-es választásokra, meg arcokat kell találniuk a feladatok megoldására. Ebből következően a jelenlegi események legalább annyira szólnak a párttagságnak, mint a közvéleménynek.

Belpol

Időközi választások Siófokon és Fehérváron: Barátok közt

Makacskodnak a jobboldali pártok a hét végén esedékes időközi választások előtt. Mindkét helyszínen a szocialisták parlamenti képviselőjelöltje lett az eredménytelen forduló győztese, a Fidesz mégsem hajlandó hivatalosan kérést intézni a MIÉP-hez, hogy léptesse vissza jelöltjét. Pedig a MIÉP hogy várja ezt! Az MDF azért nem hajlandó visszaléptetni jelöltjét, mert a Fidesz nem tett írásos ígéretet arra, hogy három év múlva egy MDF-es képviselőt támogatnak majd. A Fidesz kicsit csalódott partnereiben.

Belpol

Mese a 413 milliárdról: Hufárvágás

Úgy tűnik, nem jön össze Torgyán József nagy álma a vidékfejlesztésről és a 413 milliárd forintról. Pedig néhány kalandvágyó kisgazda több mint 300 milliárd rejtőző forintot fedezett fel a költségvetésben szeretett elnöke számára. A baj csak az, hogy a pénz egy részét olyan polgárok zsebében lelték fel, akik nem a földművelést és a vidékfejlesztést tekintik kedvenc hobbijuknak, így ezt a pénzt el kellene szedni tőlük.

Belpol

A Happy End megrendelései: Reklámtortadobálás

Egy héttel ezelőtt érvénytelennek nyilvánította a Magyar Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) a szervezet jövő évi reklámköltségvetésének elköltésére kiírt pályázatát. A mintegy 1,2 milliárdos tenderre a Magyarországon működő legnagyobb, évi több milliárd forintos forgalmat bonyolító reklámcégek pályáztak; mellettük a Fideszhez nagyon is közel álló, üzleti forgalma alapján azonban kis halnak számító Happy End reklámügynökség. Nagyjából egy időben azzal, hogy kiszivárgott: a Happy End (HE) bajosan nyerhetné meg a tendert, a kormány úgy határozott: az ÁKK szinte teljes reklámköltségvetése átkerül a Miniszterelnöki Hivatalhoz.

Külpol

Külpol

Lengyelország: Anyjukba készülnek

Lengyelországban a liberálisok a tavalyelőtti választások után nem a szocialista utódpárttal szövetkeztek, hanem az egykori Szolidaritásból kinövő jobboldali formációkkal léptek koalícióra. Mintha az MDF, a Fidesz meg a kisgazdák az SZDSZ-szel kormányoznának együtt, de néhány kisebb jelentőségű államigazgatási poszt jutott volna a Pofosznak és a KDNP-nek is. De ettől nem lett jobb semmi. A rendszerváltás óta például még egyetlen kabinet sem volt annyira népszerűtlen, mint a mostani, a Jerzy Buzeké. A szeptemberi felmérések szerint a lengyelek 74 százalékának volt negatív véleménye a Szolidaritás Választási Akció Társadalmi Mozgalom (RS AWS) és Szabadság Unió (UW) alkotta kormánykoalíció tevékenységéről, s csupán 19 százalékuk vélte úgy, hogy jól végzi feladatát.

Külpol

Csecsenföld bombázása: Bemeneti feszültség

Az elmúlt hetek oroszországi fejleményeiről beszámoló híradások szinte kivétel nélkül azt sugallták, hogy a politikai történések legfőbb színterévé ismét a Kaukázus vált, és Oroszországot csak pillanatok választják el a második csecsen háborútól. Az események alaposabb vizsgálata azonban óvatosságra int. Felettébb kérdéses ugyanis, hogy Moszkva valóban elszánta-e magát egy újabb átfogó csecsenföldi háborúra. A fenyegető hang, a jelentősnek tűnő szárazföldi erők fölvonultatása, de még a légierő immáron több hete tartó bevetése sem elég bizonyíték erre.

Könyv

Könyv

Szeretve mind a színpadig (Stumpf István kedves versei a Korona Pódiumon)

Vannak olyan élőlények, akikkel csak elvétve találkozhatunk, de néha még létezésük is kétséges. Lábnyomokat és ürüléket hagynak maguk után, időnként távolról valahol valaki látja őket, de a bizonyosság hiányzik. Olyanok, mint a yeti. Mint néhány ismerősöm szerény, de számomra sajnos jelentős pénzösszegek kölcsönkérése után, vagy mint a vietnami orrszarvú.

Könyv

-1: Adieu, T3 Dieu!

"Szegény Yorick" című öröknagy versében írja egyik első irodalmi jótevőm (60-as évek eleje), s még sokak ily jótevője, Kormos István, hogy a családnevét hogyan örökölte, majd keresztneve miként lett, ám a szólítás már mókásabb volt: "Pistika Piska Pista / utóbbi főleg lónév / volt amig lovak voltak", sic. Desző, Dezcö, Deszcö, Deso, könyveim (gyér számú) németajak kiadásán, de a magasztalós cikkekben ily (olykor) Dezső végre a megidézés, ám a könyvön ld. fentebb, vagy fordítva. Ha ezt, mint pistikapiskapista mondja, "halálon túl kicsit" nézem, meg abból a szemszögből, hogy "sakkoztam veletek / röhögtem veletek / ha ültem veletek / nem voltam veletek" (Yorick egyre), egymindegy. Halál után 505 évvel. Mint egy Peugeot tébolyító típusszámjele. Pillanat, most elmegyek szarni. -

Könyv

Nobel-díj: Gelnhausen karosszéke

Van egy kisregény még a nyolcvanas évek elejéről, Das Treffen in Telgte, vagyis A találkozó Telgtében a címe, magyarul Vesztfál csevely címen jelent meg. Ennek a kis könyvnek köszönhetem, hogy közvetlen közelről megismerhettem írói észjárását, majd személy szerint őt magát is. Történt ez tizennégy évvel ezelőtt, azon az őszön, amikor a hivatalos kultúrpolitika jónak látott egy nagyszabású telgtei találkozót rendezni Budapesten, s kénytelen volt eltűrni, hogy a meghívott vendégek olyan magyar állampolgárokkal is találkozzanak, akik nem szerepelnek a hivatalos programban. Egy lakáson tudtam néhány szót váltani vele. Sokan voltak, és nagyrészt politikáról folyt a beszélgetés, már nem emlékszem pontosan, miről. Arra viszont jól emlékszem, hogy Grass hirtelen felélénkült, és azt mondta: az ember minden évtizedben írjon egy vastag könyvet. És két vastag könyv között, hogy ki ne jöjjön a gyakorlatból, írjon vékony könyveket is. ´ ezt a normát nem mulasztotta el teljesíteni: vastag könyve az ötvenes évekből a Bádogdob, a hatvanas évekből a Kutyaévek, a hetvenes évekből A lepényhal, és nemsokára meg fog jelenni (mondta) a nyolcvanas évek vastag könyve, az lesz a címe, hogy A patkánynő. Ámuldoztam: milyen praktikus az épülő életművet egyszerre idő és terjedelem szerint tagolni!

Képzőművészet

Képzőművészet

Franciska reneszánsza (Gaál Franciska filmemlékezet-sorozat és kiállítás az örökmozgóban)

A magyar némafilmek kilencvenöt százaléka és az 1945 előtt készült hangosfilmek huszonöt százaléka nyomtalanul eltűnt, megsemmisült, vagy talán még mindig felfedezetlenül hever valamelyik belvárosi padláson, átadva a bomlásnak nyersanyagát. Számos, Budapesten indult és később világsztárrá vált színész, így Gaál Franciska emléke is sajnos így veszett homályba.

Film
Zene

Zene

Rambo Amadeus Budapesten: M-99

Miközben a budapesti Városházán több mint félszáz szerbiai, magát ellenzékinek valló polgármester, politikus kereste a kiutat, s amíg Szerbiában a rendőrség éppen a tüntetőket verte agyba-főbe, addig szintúgy Budapesten, a Fonóban koncertezett múlt csütörtökön Rambo Amadeus, a kilencvenes évek egyik legnagyobb jugoszláviai rockzenésze.

Zene

Minden egyformán popzene (Tom Jones: Reload)

Elég az 1959-es Elvis Presley-Frank Sinatra vagy a tíz évvel későbbi Bob Dylan-Johnny Cash duóra gondolnunk, máris bizonyság, hogy a könnyűiparban egyáltalán nem szokatlan elképesztő párosok üzemeltetése. Ami viszont most történt, minden képzeletet felülmúl: Tom Jones a Cardigansszel, a Portisheaddel, James Dean Bradfielddel a Manic Street Preachersből és még sokan másokkal állt össze új, Reload című lemezén. Hogy még elképesztőbb legyen a dolog, többek között Talking Heads-, Iggy Pop- és Lenny Kravitz-dalokat énekel. A világvége mégis elmarad.

Zene

Hiba volna megfejteni (Taj Mahal International Rhythm Band)

Először járt Taj Mahal Magyarországon, majdnem belefért, hogy az év blues- és world music-szenzációjaként propagálja a (szervező) Mafioso Records. Taj Mahal harminc éve pakolja az asztalra a magáét, a tavalyelőtti Se–or Bluesért végre a legjobb kortárs blueslemeznek járó Grammy is összejött, és a világzenét is tíz évvel azelőtt vette kézbe, hogy megszületett e fogalom. Ez a pasas végül is teljesen rendben van, ott a helye John Lee Hooker meg B. B. King mellett, és a szája sem véres: amit Eric Clapton, amit az Animals vagy amit a Rolling Stones művelt, az neki (is) ugyanúgy blues.

Zene

"Ez a zene megszabadít a haláltól" (James Blood Ulmer)

Október 7-én a Royal Music Hallban - a valamikori Lenin körúton, a valamikori Vörös Csillag Filmszínházban - James Blood Ulmer kvartettje szerepel. Hogy Ulmer neve széles körben ismert e hazában, az semmiképp nem állítható, de hogy egy rendkívüli koncert előtt állunk, az biztosan.

Gasztro

Gasztro

Villány ´99: Bordal

Állunk az országút mentén, Észak-Tolnában valahol, cigaretták égnek, és megy le a nap. Megint bővült egy darabbal az Átélt Hangulatok Tára. Országút lemenő nappal, ez már megvolt sokszorosan, mindenféle fényben, de elromlott busz erősen túldimenzionált időtlenségben várakozó utasaként, a kiszolgáltatottság derűs felelőtlenségében ugyanez - a helyzet hangulati összetettsége igazi unikum.

Sport

Sport

7. Harcművészeti Világbajnokság és Világkupa: Tájboksz

Wesley Snipes nem jött el, otthon maradt még Jackie Chan és a csak agyi síkon verekedő, önmagát alkoholistának álcázó David Carradine, aki annak idején Bruce Leet túrta ki a Kung Fu-tévésorozat főszerepéből. Nem csoda, hisz Carter Wong, a Shaolin Chung Hop Kuen-irányzat alapítója, alanyi filmsztár, Bruce Lee barátja eljött. Carradine helyében magam is beteget jelentettem volna.

Lokál

Lokál

Abszolút design, Hajógyári sziget: Azonosítatlan eladó tárgyak

A Hajógyári-sziget nagycsarnokába néhány napra beköltözött a magyar dizájn. A Tér és Rend című folyóirat trendereinek álma. A másfél szintes útvesztőben kisebb műhelyek mutatkoztak be alternatív termékeikkel, és próbálták felvilágosítani potenciális vásárlóikat arról, hogyan épülnek be az új esztétikai-funkcionális összefüggések a modern háztartásba. Minden kiállítási négyzetméterre jutott egy bútordarab meg egy értékesítési menedzser. Csak a bemutató plakátján látható nagy piros fotel eredetije nem volt sehol.