Mészáros Lőrinc a Kúria ítéletéből tudta meg, hogy közszereplő

  • narancs.hu
  • 2021. január 22.

Belpol

Hogy mik vannak?!

2019 közepén jelent meg az a cikk a Válasz Online-on, amely az egykori Heti Válasz archívumának sorsával foglalkozott. Az írás arról számolt be, hogyan igyekeztek megszerezni a volt kiadójuk helyébe lépő felszámoló által kiírt pályázaton az újság archívumát a hetilap egykori munkatársai, akik lapjuk megszüntetése után létrehozták a Válasz Online-t. Ám e törekvésükben két vetélytársuk is akadt.

A lap kiderítette, hogy a pályázó magánszemélyek (véletlenül) Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez köthetőek, így ezt követően Mészáros embereiként emlegették őket. Mészáros Lőrinc ezt olyannyira sérelmezte, hogy bírósághoz fordult, mondván semmi köze az ügyhöz, abba csak a sajtó keverte bele. A Fővárosi Ítélőtábla azonban kimondta, hogy „a versengő pályázatok nem egyéni üzleti döntések voltak, hanem annak hátterében a felperes érdekköre áll”.

Mészáros ezt ugyan nem hagyta annyiban: felülvizsgálati kérelmet adott be. Ennek eredményeképp pedig a most meghozott kúriai ítéletről a Válasz Online adott hírt. A Kúria ítélete ezúttal amely jóval többet mond ki annál, minthogy a konkrét ügyben kinek van igaza. A Kúria hatályban tartotta a Fővárosi Ítélőtábla döntését, ám  (nem) mellesleg azt is kimondta, hogy Mészáros Lőrinc márpedig közszereplőnek minősül. Ezt mint ismert, Mészáros Lőrinc az utóbbi időben hevesen cáfolni szokta, ám most a Kúria a következő mondatokat fogalmazta meg:

gazdasági tevékenysége kapcsán a felperes közszereplőnek minősül. Vagyis a gazdasági életben betöltött szerepét illetően a személyével kapcsolatban a véleménynyilvánítás lehetőségei az átlagosnál jóval tágabbak.

Az ítélettől függetlenül Heti Válasz archívum Mészáros-közelben maradt.

(Válasz Online)

Figyelmébe ajánljuk