Mészáros Lőrinc már majdnem 500 milliárdos vagyonnal rendelkezik

  • narancs.hu
  • 2021. február 3.

Belpol

Megint a felcsúti milliárdos vezeti a Forbes 50 leggazdagabb magyar milliárdosáról szóló listáját.

Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb milliárdosa – ez derül kiForbes friss lapszámából. Ez talán nem is olyan nagy meglepetés. Az már nagyobb, hogy az üzleti magazin számítása szerint vagyona már lassan eléri az 500 milliárd forintot, pontosabban 479,4 milliárd forint, mely több mint 70 milliárddal több az egy évvel korábbinál. 

A lap megjegyzi, hogy bár a Mészáros vagyonának alapját jelentő tőzsdei cég, az Opus Global árfolyama megsínylette a koronavírus járvány első hullámát, később az értéke újra nőtt. Például jól járt Mészáros azzal, hogy az Opus csoport megszabadult a Mátrai Erőműtől, mindeközben növelte befolyását a bankpiacon és az agráriumban is. De nem ártott a Forbes értékelése szerint Mészárosnak (és az Opus árfolyamának) az sem, hogy Mészáros Lőrinc elvált feleségétől.

A lap összeszedte azokat az egyébként a listán szereplő üzletembereket, akik valamilyen módon üzleti kapcsolatba kerültek (akár cég adásvételen keresztül) Mészárossal. Számuk 18, köztük van például Simicska Lajos, a NER korábbi vezető oligarchája is, aki mára a leggazdagabb magyarok listájának 37. helyére szorult vissza, jelenleg 39,2 milliárdos vagyonnal.

A lista második helyén Csányi Sándor szerepel. Az OTP elnök-vezérigazgatójának vagyonát 393,4 milliárd forintra teszi a Forbes. Csányi portfóliójába a legnagyobb hazai bankcsoport mellett komoly agrárérdekeltségek is tartoznak, elsősorban a Bonafarmon keresztül.

A harmadik helyre Veres Tibor, a Wing és Wallis tulajdonosa került. A legnagyobb hazai ingatlanbefektető – jelenleg 258,6 milliárd forintra becsült – vagyonát jelentősen növelte, hogy többségi tulajdonába került a lengyel Echo Investment.

A Forbes listáján szerepel Megdet Rahimkulov orosz milliárdos két fia is, Timur 257 milliárddal a negyedik helyen áll, míg Ruszlán 240 milliárddal a hetedik helyre került.

Ötödik a listán gépipari érdekeltségei révén vagyont szerzett Felcsuti Zsolt (246,1 milliárd forinttal), őt követi Gattyán György (245,6 milliárddal), aki Jasmin nevű internetes oldalával szerzett vagyont, ez lett az alapja cégének, a Doclernek.  A lap megjegyzi, hogy Gattyán egymilliárd forintot ajánlott fel jótékony célra a járvány kezdete óta. Érdekesség, hogy míg vagyona gyakorlatilag nem változott egy év alatt, tavaly ezzel az összeggel még a harmadik helyen állt, idén már csak a hatodik leggazdagabb magyar.

A 2018 tavaszán elhunyt Demján Sándor családjának vagyonát 214,3 milliárd forintra becsüli a Forbes, így a család a lista nyolcadik helyén szerepel. Őket Szíjj László követi (184,4 milliárddal), aki alapvetően közbeszerzések sorát elnyerő építőcégeiről ismert, ám az elmúlt évben leginkább azzal került be a hírekbe, hogy az ő jachtján fotózták le Szijjártó Péter külügyminisztert.

A tizedik pedig Széles Gábor, a Videoton és az Ikarus révén ismert üzletember áll, az ő vagyona 146 milliárd forint a Forbes összesítése alapján.

(Forbes)

Figyelmébe ajánljuk