Mészáros Lőrinc topéttermet, az EU sétányt épít a bodrogkeresztúri pincészetéhez

Belpol

Tavaszra nyithat meg Mészáros Lőrinc prémium étterme a Bodrog partján, ahol felvásárlásaival komplett borászati cégcsoportot hozott létre. A földmunkákkal télen sem álltak le Bodrogkeresztúron a leggazdagabb magyar Dereszla nevű pincészetével szemben, amelyhez másfél milliárdos uniós támogatású projekt keretében kövezteti ki az utat a kormány.

Advent idején is folyt a munka a Bodrogkeresztúrt Bodrogkisfaluddal egybekötő folyóparti kanyarulatban, ahol az utca mindkét oldalát a Mészároshoz került Dereszla cégcsoport uralja. A Sárospatakra vezető út bal oldalán a hegyoldalba nyúló pincészet, jobb oldalon, közvetlenül a Bodrogkisfaludba érő kanyar előtt a korábbi pálinkafőző, ahol hónapok óta komoly építkezés folyik, markológéppel, Kamaz teherautóval, legalább húsz munkással. Nyolc, az épület tartását biztosító betonoszlopot már beágyaztak a Bodrog-parti masszív talajba. A nyirkos, esős, téli időben sem állt le az építkezés, csak a sárdagasztás csökkenti a hatékonyságot. A borospincével kombinált konyha és étterem átadását – amely egy üvegből készített látvány-pálinkafőzőt is magában foglalhat – tavaszra ígérték, legalábbis a két faluban erről tudnak. Az étterem a prémium minőséget fogja képviselni, amit az egyik ott söprögető munkás úgy összegzett, 50 ezer forinttal ide nem lesz érdemes belépni.

A bodrogkeresztúri létesítmény funkciójáról kérdeztük a Dereszla Pincészet ügyvezetőjét, Mészáros kisebbségi cégtársát, de kérdéseinkre több hét elteltével sem reagált. Kalocsai Lászlót többszöri telefonos megkereséssel sem sikerült elérnünk, folyamatosan házon kívül tartózkodott, visszahívást nem kaptunk.

 
Mészáros Lőrinc birodalma a Bodrog partján is terjeszkedik
 
Fotó: A szerző felvétele/Zsidai Péter 

Megjelenik Tokaj-Hegyalján a leggazdagabb magyar

Mészáros Lőrinc meseszerűen emelkedő üzleti pályaívének meghatározó vonása, hogy kisgömböcként nyeli el az ország jól menő vállalkozásait, a gazdasági élet komplett szektorait. Mindenevő étvágya szinte csillapíthatatlanak mutatkozott a Tokaj-hegyaljai borvidéken is. Bodrogkeresztúron két év alatt bekebelezte a legnagyobb bortermelőt, a Chateau Dereszla Borászatot 50 hektáros szőlőbirtokkal, borfeldolgozóval, vett hozzá pálinkafőzőt, Tarcalon pedig a vidék és Borsod megye top szállásadóját, az ötcsillagos Andrássy Rezidencia Wine and Spa Hotelt – utóbbira két évvel később a miniszterelnök veje 800 milliós MFB-hitelből tette rá a kezét.  

A rendszerváltozás után egy francia bortermelő szövetkezet alapította Dereszla Bortremelő és Értékesítő Kft.-be számos tulajdonváltást követően 2016 novemberében toppant be a leggazdagabb magyar. Mészáros mezőgazdasági vállalkozása, a Búzakalász 66 Kft. mindjárt megvette a cég 99 százalékos üzletrészét, ahogy a pezsgőt is készítő Henye Borászat Kft.-t, valamint a Henye Hotel Kft.-t. A domboldalon Mészárosék borbárt, rendezvényközpontot és ötszobás vendégházat működtetnek. Szintén még 2016-ban ugyanerre a sorsa jutott a bodrogkeresztúri Tokaj_Major Bortremelelő Kft. is. 2017 tavaszán Mészáros személyesen vásárolta hozzájuk a Dereszla Sparkling Bortermelő Kft.-t, végül bodrogkeresztúri terjeszkedését zárva, 2018 januárban a Búzakalász 66-tal nyelte le a Vass Csepp Páinkafőző Kft.-t. A cégcsoporthoz csatolva Dereszla Food and Spirit Kft. névvel látták el, ennek a területén halad a bor-gasztro ingatlanfejlesztés. A pálinkafőzést néhány éve már le kellett állítani, mivel

egy gőzmozdony kazánja fűtötte, befüstölve a falut, és a cefre tárolása sem volt környezetbarát,

úgyhogy el is takarították az üzemet. Étteremnek viszont ideális a helyszín: a pincészetből két perc sétával az út túloldalán lehet folytatni a borkóstolást. Bár a 600 éves Dereszla-pince a legnagyobb Bodrogkeresztúron egykilométeres hosszúságával és öt szintes mélységével, profilja nem a topkategóriás vendéglátás. Pincelátogatásra és borkóstolásra várják a betérőket a 20 és 60 fős kóstolótermeikben, de állandó konyhát és klasszikus éttermi komfortot eddig nem tudtak mellé tenni. Ez a hiány rövidesen megszűnik az étterem átadásával.

Fejlesztés fejlesztés hátán

Mészáros kiváló üzleti érzékkel látott hozzá az építéséhez, éppen akkor, amikor Bodrogkeresztúron sínre került az Európai Unió és magyar állam által finanszírozott, a pincészetét is jótékonyan érintő másfél milliárd forintos közterület-fejlesztés, így nincs magára hagyva törekvéseiben. Bodrog-parti pincészete vendégforgalmának növekedéséhez

az EU szó szerint kikövezi az útját.

Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztése 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásból valósul meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) projektjeként. Ennek keretében kerül sor a Dereszla Pincészet előtti közterület- és a pincesori vigalmi negyed fejlesztésére: Mészáros borászatát gyalogos sétánnyal kötik össze a leendő kilátóponttal, a Hétvezér családbarát pihenőparkkal. A sétánynak köszönhetően közvetlen, kiépített kapcsolat jön létre a Bodrog-parttal is, ahol „lapátos” megállóhely készül egy úszó stéggel, továbbá egy mobiltöltő pontként funkcionáló új zenepavilon – olvasható a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács (TBFT) projektismertetőjében. A fejlesztések élén a Dereszla Pincészetet érintő beruházásokat említik, ezek után következik a többi: a református műemlék templom, a főtéri fesztiválhelyszín megújítása, a Bodrog-gáthoz vezető út, parkoló és játszótér kialakítása, a Kincsestár helytörténeti kiállítás bejáratának átalakítása, légkábelek földbe helyezése, a főutca és kapcsolódó utcák rehabilitációja, új utcabútorok kihelyezése, elektromos buszoknak létesülő megálló építése.

A 2017-es kormánydöntés 1,2 milliárdos projektkeretet hagyott jóvá, amit aztán 300 millióval megtoldottak.

Még örömtelibb, hogy a támogatás kedvezményezettjének felügyelőbizottságában Mészáros üzlettársa is helyett kapott. A projektet menedzselő bodrogkeresztúri önkormányzat alapította Bodrogkeresztúrért Nonprofit Kft. ellenőrző testületében a fejlesztésben érdekelt Dreszala Pincészetet ügyvezetője is megtalálható. Kalocsai László emellett a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöki pozícióját is betölti, ami azért sem jelentéktelen pozíció, mivel a hegyközség elnöke révén tagja az uniós pénzeket térségben terítő TBFT-nek. A testületet a kormány bevonta a támogatási konstrukciók előkészítési feladataiba, véleményét figyelembe vették a tervezés folyamán, és a megvalósulás folyamatának felügyeletére is felkérték.

 
 
Fotó: A szerző felvétele/Zsidai Péter 
 

Orbán legendás kijelentése

A Bodrogkeresztúrért Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának másik tagja Molnár Péter, a hegyközség elnöke, aki az Orbán család legendássá lett tokaji boros cége, a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. felügyelőbizottságában 2004-2005-ben néhány hónapon át akkor tevékenykedett, amikor a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó még aktív tulajdonosa volt a cégnek. Ennek egyik taggyűlésén hangzott el az Orbánnak tulajdonított, az állami források elérését segítő szállóige, miszerint "Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet!" Molnár jelenleg is ügyvezetője a cégnek, amiben Kékessy Dezsőnek, Orbán volt párizsi nagykövetének és családjának 1997 óta van érdekeltsége. Kékessyék láthatóan ragaszkodnak a bodrogkisfaludi céghez, mert bár Kékessy Georges Sándor 2018-ban kilépett, Kékessy Dezső tavaly márciusban ismét visszavásárolta.

A bodrogkeresztúri közterület-fejlesztések tervezett befejezése 2021. december 31., ami biztosan nem lesz tartható, ugyanis még a kiviteli tender felhívása nem jelent meg. Úgy tudjuk, a TBFT-nél azzal számolnak,

tavasz végére hirdethetnek eredményt, a projektelemek átadása fél évet is késhet 2022 nyarára.

Bodrogkeresztúr polgármesterét is kérdeztük Mészáros Lőrinc új étterméről, de mivel nem önkormányzati beruházásról van szó, Rozgonyi István nem tudott róla nyilatkozni. Az viszont tudható, hogy Mészáros már a pálinkafőző megvétele utáni hónapokban megmozgatta a területet, 2018 elején talajfeltöltést is végeztek. Akkoriban az étterem mellett a helyiek szállodaépítéséről is beszéltek, de Balogh Sándor bodrogkisfaludi polgármester kérdésünkre ezt kizártnak tartotta.

A tokaji térségre a következő években is ömleszteni fogja a közpénzeket a kormányzat: a 150 milliárdos fejlesztési tervről ebben a cikkünkben írtunk részletesen novemberben.

Figyelmébe ajánljuk