Videó

Mi hangzott el és mi nem Horthyról Gyömrőn?

  • narancs.hu
  • 2012. május 10.

Belpol

Romsics Ignác tegnap előadást tartott Gyömrőn Horthy Miklósról. Az előadás után az alpolgármester és a civilek szóváltásba keveredtek. Tét a főtér neve. Vagy több? Csak a narancs.hu kamerája forgott.

Horthy Miklós megítélése volt a téma tegnap Gyömrőn, azután, hogy a képviselő-testület a múlt hónapban elfogadta a főtér Szabadság térről Horthy térre való visszanevezését. (A tér 1945-ig viselte ezt a nevet, most július 1-jétől lép hatályba az önkormányzat döntése. A 11 fős képviselő-testületből 8-an a várost 10 éve irányító Gyömrő 2000 Körből jutottak be, egy embert adott a Gyömrői Társaskör, egyet a Fidesz és egyet a Jobbik. A tér visszanevezését egy képviselő tartózkodása mellett fogadta el a képviselő-testület.)
A helyi Környezet, Ifjúság és Gyermekvédő Egyesület csendes demonstrációt szervezett tegnap a térre a visszanevezés ellen, amelyet fél órával azelőttre hirdetett, mint amikorra az önkormányzat felkérte Romsics Ignác történészt, hogy előadást tartson a Horthy-korszakról és az egykori kormányzóról, „bővítve ezzel a társadalom témával kapcsolatos reális ismereteit” – ahogy az önkormányzat a honlapján fogalmaz.  
Hogy az egyébként tárgyilagos, bárminemű állásfoglalástól tartózkodó, de a Horthy-korszak pozitív és negatív történéseit egyaránt bemutató előadás miként bővítette a lakosság és az átnevezést a nyilvánosság felé képviselő alpolgármester ismereteit, az kiderült az előadás utáni hozzászólásokból, illetve abból a spontán beszélgetésből, amely a művelődési ház előtt alakult ki a demonstrálók és az alpolgármester között.
Annyit előre elárulunk, hogy a két fél rögvest az előadást követően másként emlékezett arra, mi hangzott el és mi nem. A narancs.hu mindent rögzített! (A demonstrációról és az előadásról újabb videóösszeállítást teszünk közzé hamarosan - a szerk.)

Figyelmébe ajánljuk