Videó

Gyömrői önkormányzat: A Horthy tér nem politikai kérdés

  • narancs.hu
  • 2012. május 11.

Belpol

Jobbikos indítvány alapján döntött úgy Gyömrő nagyrészt függetlenekből álló képviselő-testülete, hogy visszanevezik a Szabadság teret Horthy térnek. Romsics Ignác történészt hívták meg előadni a korszakról, de ahogy az lenni szokott, az előadásból mindenki azt hallotta ki, amit akart.

Nem tekinti politikai kérdésnek a gyömrői főtér Szabadságról Horthy térré való visszanevezését a képviselő-testület – ez derül ki video-összeállításunkból. Tegnap a helyi Környezet, Ifjúság és Gyermekvédő Egyesület demonstrációt szervezett a térre, szinte egy időben Romsics Ignác professzor előadásával (akit az önkormányzat hívott meg). Időhiányra hivatkozva viszont nem engedték előadni Karsai László holokausztkutatót, aki e-mailben jelezte az önkormányzatnak, hogy ő is szívesen felszólalna. Ezért ő az első sorból hallgatta meg az előadást (amelyet utána a narancs.hu videostábjának értékelt is). A demonstráción egyébként rajta kívül jelen volt Eörsi László történész, Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció alelnöke és Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója.

A rendőrség nagy erőkkel biztosította a csendes tüntetést, mert az a hír járta, hogy a szervezők Budapestről buszokkal vitetnek szimpatizánsokat. A kommandósoknak és a rendőröknek nem volt semmi dolguk. Megizzadt viszont Mezey Attila alpolgármester, aki a hivatalos események után a demonstrálókkal beszélgetve kénytelen volt megígérni, hogy a képviselő-testület, annak ellenére, hogy már eldöntötték az átnevezést, újra napirendre tűzi a témát. (Mint ez a spontán beszélgetést bemutató másik video-összeállításunkból is kiderült.)

A 11 fős képviselő-testületből 8-an a várost 10 éve irányító Gyömrő 2000 Körből jutottak be, egy embert adott a Gyömrői Társaskör, egyet a Fidesz és egyet a Jobbik. A tér visszanevezését egy képviselő tartózkodása mellett fogadta el a képviselő-testület.

Figyelmébe ajánljuk