Micsoda buli! - Popzene Fidesz-közelben

Belpol

Magas állami támogatást kapnak az elvileg tisztán nyereségalapon működő szórakoztatóipar egyes koncertszervezői. A Balázs Fecó-koncert szervezésére 15 millió, Fenyő Miklóséra és Szikora Róbertére 10-10 millió forint állami támogatás jut Balog Zoltán saját miniszteri keretéből.

"A hazai és a határon túli magyar kultúrafinanszírozás meghatározó intézménye" - definiálja önmagát honlapján az idén 20. évfordulóját ünneplő Nemzeti Kulturális Alap (NKA), amely 35 millió forinttal támogatja három ismert hazai előadó koncertjét. A rendezvényeknek nem az NKA kollégiumai ítélték meg a támogatást, hanem az NKA-t felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője, Balog Zoltán. A miniszteri keretet a vonatkozó 1993-as törvény értelmében az NKA meghatározott kiadásokkal csökkentett bevételének 25 százalékával lehet feltölteni. Márpedig idén az alap bevétele L. Simon László NKA-alelnök júliusi bejelentése szerint rekordmértékű, 11 milliárd forint lehet - vagyis a miniszteri keret bőven meghaladhatja a 2 milliárd forintot. (Az NKA-hoz kerül az ötös lottó játékadójának 90 százaléka is.)

A csókkirály

A csókkirály

Fotó: MTI

A miniszteri keretre külön adatlap benyújtásával lehet pályázni. A támogatásról a szakállamtitkár javaslatára a miniszter dönt. Szeptemberben a miniszteri keret terhére a Papp László Budapest Sportarénában Balázs Fecó Hazafelé című, december 6-i, valamint Fenyő Miklós Fenyőünnep című, december 29-i koncertje kapott 15, illetve 10 millió forintos támogatást. Októberben Szikora Róbert, illetve a koncertszervező cég az R-GO 30 éves jubileumi koncertjének megrendezéséhez nyert el 10 millió forintot a pozitív miniszteri döntésnek köszönhetően.

15 millió forintból kényelmesen össze lehet hozni egy koncertet a Budapest Arénában - tudtuk meg Tóth Gergely koncertszervező menedzsertől. Ennyiből futja az aréna terembérletére - ez a legnagyobb tétel, egy estére kb. 6 millió forint -, a világításra, hangtechnikára, színpadképre, a roadok, a kezelőszemélyzet gázsijára, de még egy óriásplakát-kampány is kijön belőle. A jegybevételhez tehát hozzá sem kell nyúlni; ez egyébként nem kerül tisztán a szervezőhöz, lejön belőle az áfa, a szerzői jogvédő hivatal díja és a jegyértékesítési jutalék, nagyjából a jegyár 40 százaléka. (Az arénában az államnak jár 20 ingyenes nap, de a szóban forgó koncertek nem ezek valamelyikén lesznek. A "koncertszervező mint kereskedelmi ügyfél jelentkezett nálunk" - tudtuk meg a csarnokot üzemeltető Demján Group vállalati kommunikációs igazgatójától, Koncz Ernőtől.)

Balázs Fecó és Fenyő Miklós koncertjére az arénát piaci áron bérlik, a jegyeket is piaci áron kínálják, azaz tisztán üzleti szempontok érvényesülnek - vagyis az állami támogatás például nem a jegyárak dotációjában érvényesül. A Hazafelé műsorra 6500-12 500 forint között kínálják a belépőket. Ha 8 ezer forintos átlagárral és szolid, 12 ezer fős telt házzal számolunk, a jegybevétel bruttó 96 millió, a költségek után a maradék 57 millió forint is lehet. Ezen osztozhatnak a fellépők és a koncertszervező. Fenyő ennél karcsúbb bevétellel kalkulálhat: az ő koncertjére 5500-ért is lehet ülőjegyet váltani. Persze telt ház esetén, 7 ezer forintos átlagjegyárral számolva a bruttó 84 millió forint jegybevétel és az abból megmaradó 50 millió se lebecsülendő tétel: még akkor sem, ha a koncert költségeit netán nem fedezi teljes egészében a 10 milliós támogatás.

Kinek mennyi?

A hazai gyakorlat szerint a nagy koncertek után a bevételből 80-20 vagy 70-30 százalék arányban részesedik a szervező és a fellépő - magyarázza Tóth Gergely. Természetesen nem tudjuk pontosan, hány forinttal gazdagodik a kormányzati támogatásnak köszönhetően a koncertszervező Kő-Vár Park Vendéglátóipari Kft. és Balázs Fecó, Fenyő Miklós, azt viszont tudjuk, hogy idehaza egy zenekar legmagasabb fix gázsija 4-6, maximum 9 millió forint; ebbe a kategóriába tartozik például a Quimby, Kovács Ákos. Többet nem szokás kérni. Egy neve elhallgatását kérő szervezőtől megtudtuk azt is, hogy pár évvel ezelőtt a Fenyőhöz hasonló kaliberű sztárok egy-másfél millió körüli gázsiért léptek fel önkormányzati rendezvényeken.

Balázs Fecó tisztikeresztje, 2011

Balázs Fecó tisztikeresztje, 2011

Fotó: MTI

Tóth Gergely szerint a 10-15 milliós állami támogatás kirívóan nagy a hazai koncertpiacon, amit ráadásul olyan befutott zenészek kapnak, akik e nélkül is rentábilisan hoznák az eseményt. Balázs, Fenyő, Szikora olyan nevek, akikkel a szervező kockázat nélkül foglalhatja le az arénát, bukni biztosan nem bukik rajta. A hármaknak juttatott tízmilliók egy teljes évre megoldanák nagyon sok kis és közepes zenekar 10 állomásos vidéki turnéjának a rezsiköltségeit.

A Balázs- és Fenyő-koncertek állami kedvezményezettje, a Kő-Vár Park Kft. a Rózsa család érdekeltsége. A céget Rózsa István, a Rózsa Records Művészeti és Kulturális Kft. tulajdonosa alapította családtagjaival, 1998-ban. Rózsa 1991-ben hozta létre a Rózsa Records produkcióirodát a V' Moto-Rock zenekar frontembereivel, Demjén Ferenccel, Menyhárt János gitáros-zeneszerzővel és Siklós György basszusgitárossal - üzletrészüktől mindhárman megváltak 1998-ban. A Rózsa-istállóhoz került Demjén Ferenc, a Piramis, Szinetár Dóra, Révész Sándor, Charlie, Fenyő Miklós, a Kispál és a Borz, a Tankcsapda, Friderika, Cserháti Zsuzsa, Balázs Fecó és Tóth Vera is. Ez az egyetlen hazai tulajdonú kiadó, amely talpon tudott maradni az 1990-es évek boomja utáni időkben is. A Kővár-Park szervezi a Rózsa Kiadó nagyágyúinak - Balázs Fecó és Fenyő Miklós mellett Charlie, Demjén Ferenc - koncertjeit is. A cégnek jókor jön a miniszteri támogatás: 2012-ben mínusz 13 millió forint nettó adózott eredményt produkált 21 millió forintos árbevétel mellett, míg 2011-ben 104 millió forint árbevételből 40 millió forint adózott eredményt ért el. Rózsa István amúgy nemcsak a lemezkiadásban, koncertszervezésben utazik, 2005-től igazgatósági tagja az ATV-t működtető ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt.-nek.

Anyám, vigasztalj!

Szikora Róbert jubileumi koncertjére az R-GO koncertszervezője, Hamza Zoltán Mission Music Kft. nevű cége nyert támogatást az emberi erőforrások miniszterének keretéből. Szikora a 2010-es választási kampány idején - bár pártnevet nem mondott - már vallott nemzeti érzéseiről. "Én szeretek politizálni, de nem tudok. Szeretnék egy olyan kormányt, aki a határon túli magyarságért tesz valamit. Szeretném, hogy megújuljon erkölcsileg az ország, és ha ez bekövetkezik, akkor a gazdaság is jön vele. De ezt nem lehet fordítva! (...) Legyen identitásuk az embereknek! Tudják, hogy ők nagyon-nagyon jó értelemben és nagyon tisztán magyarok!" - ecsetelte nézeteit a Tabu Tv-nek. Idén februárban a recorder blognak nyilatkozva már konkrétabb volt: "Egy elismerés van. Nem az, amit a pártok adnak a pártkatonáknak, vagy megvásárolnak, és azt mondják, hogy kapsz valami állami díjat, csak kicsit mondd azt, hogy Orbán Viktor jó. Ha azt gondolom, hogy Orbán Viktor jó, akkor anélkül is mondom, hogy az, ha nem is vagyok fideszes. Egyáltalán nem szeretnék ilyen szinten politizálni, de az ilyenfajta díjazást nem tekintem elismerésnek. A közönség számít, semmi más." Szikorának idén az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Balog Zoltán a Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozata kitüntetést adta át.

"A 10 millás támogatás nekem soknak tűnik, vélhetően benne van néhány 2014-es olcsóbb fellépés, esetenként kampány idején" - összegezte sejtéseit a Narancsnak a politikai megbízók által is foglalkoztatott koncertszervező szakember. Balog Zoltánt eredménytelenül kérdeztük a miniszteri döntés indokáról, ahogyan Rózsa Istvánt és Hamza Zoltánt is a támogatás felhasználásának részleteiről.

Figyelmébe ajánljuk